Hardlopen en zwemmen bij de Squadra Zwemloop

26/04/2017 - 10:00

Als de lente in zicht is, gaan de loopschoenen weer aan. Alleen, samen met een loopmaatje of met een groep. Je ziet het allemaal in de parken. De één loopt om zijn conditie te verbeteren, de andere traint voor een bepaald hardloopevenement. Om het hardloopseizoen goed te starten, organiseerde Squadra een zwemloop. De deelnemers starten met zwemmen in het Ir. Ottenbad, daarna trekken ze hun loopschoenen aan en lopen het zwembad uit naar Op Noord, waar ze starten aan hun hardloopparcour. De zwemloop is voor iedereen: van scholieren die 200 meter zwemmen en 1 kilometer lopen, tot triatleten die gaan voor 1 kilometer zwemmen en 10 kilometer lopen en alles ertussen in. Delphine, collega van Eindhoven Sport, zag het meteen zitten om aan dit evenement deel te nemen. Ze deelt haar ervaring. 

500 meter zwemmen, 5 kilometer lopen

Zonder enige vorm van voorbereiding stemde ik in om deel te nemen aan de zwemloop. Als zwemster leek 500 meter zwemmen makkelijk en erna nog 5 kilometer hardlopen (op karakter), moest haalbaar zijn. Op 15 april ging ik op weg naar paviljoen Op-Noord, waar we ons moesten aanmelden. Het was niet zo goed aangeduid, waardoor we toch even moesten zoeken. Maar uiteindelijk vonden we het. Aangekomen bij het paviljoen, gaf ik mijn naam op en kreeg mijn loopnummer en tijdsregistratie. Hierna mocht ik naar het zwembad gaan, waar ik me kon voorbereiden op de zwemloop. De groep voor mij, die meedeed aan ¼ zwemloop, was net van start gegaan. Het was leuk om hen bezig te zien. Bovendien wist ik zo hoe het eraan toe zou gaan wanneer het mijn beurt was.

Verloren lopen

Om 17.50 kwamen alle deelnemers van 1/8 zwemloop samen om naar de briefing te luisteren van Hans. Ik had totaal geen idee hoe het loopparcours eruit zou zien en had dus wat schrik dat ik verloren ging lopen, maar Hans verzekerde me dat alles goed aangeduid was. Nog enkele minuutjes voor de start kregen we allemaal een gekleurde badmuts. We mochten nog even opwarmen in het zwembad. Stipt om 18.00 uur gingen we van start met een halve kilometer zwemmen. We lagen gelukkig maar met vijf zwemmers in één baan, waardoor het makkelijk was om elkaar niet in de weg te zwemmen. Na het zwemgedeelte kwam het lastigste voor mij, 5 kilometer lopen.

Lopen naar de finish

Vlug mijn kleren aangedaan, wat niet zo evident is wanneer je nat bent, en loopschoenen aangetrokken om het laatste onderdeel te starten. Toen ik buiten kwam, stonden direct mensen klaar om het juiste parcours aan te duiden. Ik probeerde niet te snel van start te gaan, zodat ik nog wat energie over had voor de tweede ronde. Na één rondje had ik het echter al lastig in de benen. Gelukkig kwam het zonnetje tevoorschijn, waardoor het wel aangenaam lopen was. Ik kon wel een bekertje water gebruiken onderweg, maar dat was er helaas niet. Bij de tweede ronde had ik een idee hoe lang één ronde was, dus ik kon mijn tempo wat verdelen om ervoor te zorgen dat ik zeker levend ging aankomen. Opgeven was nog even in me op gekomen, maar door het supporteren van mijn vrienden die op bezoek waren, liep ik ook de tweede ronde uit. De mensen van de organisatie die aan ieder keerpunt stonden, gaven me moed en riepen dat ik goed bezig was; dan wil je natuurlijk die finish halen. Ik gaf alles van mezelf de laatste meters. Zelfs Hans supporterde mee toen. Bij de finish werden we onthaald met water, sportdrank en een stuk fruit. Daar was ik wel aan toe. Eenmaal thuis heb ik een lekker warme douche genomen, hopende dat de stijfheid niet te erg zou zijn de volgende dag. Het was een goed georganiseerde zwemloop, waaraan ik de volgende keer, met iets meer voorbereiding, graag opnieuw zou meedoen.

gastblogger
Op 26-04-2017
Geschreven door: Gastblogger
In: Evenementen

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019