Handbal: drie dagen 4-landentoernooi

23/07/2016 - 15:15

Afgelopen week vond in Eindhoven het Cocoa From Ghana 4-landentoernooi plaats. Dit was voor de Oranje handbaldames de laatste officiele voorbereiding op hun trip naar de Olympische Spelen in Rio. Drie dagen lang tophandbal bij Indoor-Sportcentrum Eindhoven!

Nipt verlies tegen Zweden

Dinsdagavond mocht Rusland en Montenegro het spits afbijten in een warme maar zeker sfeervolle hal. Montenegro wist deze wedstrijd met 27-26 te winnen en had daarmee als eerste team een overwinning in de pocket. Later op de avond was het de beurt aan de Nederlandse Handbaldames. In een overvolle en oranje gekleurde hal wist Nederland de Zweedse dames in de eerste helft keurig op afstand te houden. Een mooie prestatie, want de laatste overwinning op Zweden is inmiddels al zo'n twaalf jaar geleden!

Na de rust waren het de Zweedse dames die beter de kleedkamer uit gekomen waren: binnen enkele minuten was de stand opeens gelijk (12-12). Aanvankelijk kon Nederland aardig in de buurt blijven, maar halverwege de tweede helft was het verschil vijf doelpunten in het nadeel van de Oranje dames. Nederland gaf niet op, en kwam weer terug tot slechts één doelpunt verschil, na een paar mooie reddingen van keepster Tess Wester en goals van onder andere Angela Malestein. Wester was terug in de goal gekomen nadat Jasmina Jankovic de tweede helft had mogen starten. Het publiek in Eindhoven ging in de laatste vijf minuten volledig los en probeerde de Nederlandse dames naar de overwinning te schreeuwen en klappen. De sfeer in de hal was echt geweldig. Het was duidelijk te zien dat handbal in Nederland wel degelijk leeft! 

Helaas mocht dit niet baten en werd de wedstrijd uiteindelijk toch verloren, met een keurige 25-26 als eindstand. Troost voor de speelsters was er echter genoeg, want zelfs tot bijna een uur na de wedstrijd werden handtekeningen uitgedeeld en gingen jonge fans met hun sporthelden op de foto!

Verhitte strijd tegen viervoudig wereldkampioen Rusland

Woensdagavond was het met een buitentemperatuur van ver boven de dertig graden opnieuw erg warm in de hal, maar dat leek de handbaldames tijdens het 4-landentoernooi weinig te doen. Aan het begin van de avond mochten de beide winnaars van de voorgaande avond de strijd met elkaar aan gaan. Waar Zweden aanvankelijk duidelijke de sterkere ploeg leek te hebben, was het uiteindelijk toch Montenegro die er met de winst vandoor ging (27-29). Daarna mochten de dames van Nederland en Rusland het veld betreden. De ploegen bleken erg aan elkaar gewaagd en na een felle strijd, ging Nederland met een kleine achterstand (11-12) de rust in.

In de tweede helft wisten de Nederlandse dames de stand echter keurig om te draaien, waarna ze met een mooie winst (25-23) de wedstrijd naar zich toe haalden. Doordat de zomerse temperaturen ook in de hal voor een felle en soms wat verhitte strijd hadden gezorgd, waren de scheidsrechters er maar druk mee. Maar liefst tien keer deelden ze een tijdstraf uit aan een van de speelsters. De keepsters kregen gezamelijk dertien penalty's om hun oren.

Oranje dames klaar voor Rio

Donderdag was het alweer tijd voor de laatste dag van het 4-landentoernooi. Montenegro had met twee overwinningen de beste papieren, maar de strijd was zeker nog niet beslist. Aan het einde van de middag speelden Zweden en Rusland tegen elkaar, een strijd die door Rusland met 28-31 werd gewonnen. Doordat deze wedstrijd vanwege andere verplichtingen voor het Russische team een paar uurtjes was vervroegd, werd het publiek in de hal op een extra (oefen)wedstrijd van de Jong Oranje Heren getrakteerd.

Daarna was het om 20.30 uur opnieuw de beurt aan de Oranje dames om te laten zien wat ze konden. Top handballand Montenegro stond tijdens de vorige Olympische Spelen nog in de finale, maar nu leek Nederland toch duidelijk een maatje te groot voor deze dames. In de warme hal, wat een mooie voorbereiding is op de tropische temperaturen in Rio, waren de Nederlandse dames duidelijk de sterkere ploeg. Waar het verschil bij rust al vier doelpunten was (12-8), ging Oranje in de tweede helft alleen maar door met lekker handbal en mooie goals. Tegenstander Montenegro wist in de tweede helft verrassend genoeg slechts vijf keer te scoren, waarna Nederland er met een ruime overwinning (23-13) vandoor ging. Hiermee werden onze dames in het Oranje tevens winnaar van het 4-landentoernooi, en laten ze zien dat ze duidelijk klaar zijn voor de Olympische Spelen!

linda van maanen
Op 23-07-2016
Geschreven door: Linda van Maanen
In: Evenementen

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019