Flexibel werken? Flexibel sporten!

13/02/2017 - 12:00

Net een half uurtje later vertrekken, zodat ik na een dag op kantoor wél thuis kom in een opgeruimd huis. De hond ongepland mee op sleeptouw nemen, om dat ene idee uitgewerkt te krijgen in mijn hoofd. Nog even blijven liggen, omdat ik tot iets te laat ben doorgegaan met een blog schrijven. En sporten wanneer ik daar behoefte aan heb. Een van de grote vrijheden die ik als zelfstandig ondernemer ervaar, is dat ik mijn eigen tijd kan indelen.

Sporten flexibel inplannen

Intussen heb ik geleerd dat er aan deze flexibiliteit ook een risico zit: het is heel makkelijk om wat langer door te werken, eten schiet er weleens bij in als je lekker aan de slag bent en sporten? Nahhhh…, dat doen we morgen wel. Hardlopen en baantjes zwemmen staan daarom standaard in mijn agenda. Op dinsdag en donderdag krijg ik om 7 uur een melding dat het tijd is voor een rondje rennen. Meestal draai ik me dan nog even om, lekker warm en nog even in ontkenning van de dag die voor me ligt. Maar elke keer dat ik m’n agenda open, staat het er. En meestal ga ik dan ook echt.

Voor de afwisseling deed ik afgelopen week mee aan twee aquasportieflessen bij de Tongelreep. Sinds kort kun je hier gewoon aan meedoen wanneer het jou uitkomt, tegen de reguliere toegangsprijs. Geen vaste afspraken of verplichtingen en de mogelijkheid om te ontdekken wat je leuk vindt. En dat laatste bleek belangrijker dan gedacht, want niet alle aquasportieflessen zijn hetzelfde...

Aquapower, Waterbootcamp of allebei (niet)?

Dat Aquapower en ik totaal niet met elkaar matchen, bleek al na een minuut of vijf. Mijn oog-hand-been coördinatie is totaal ongecoördineerd en laat die nou net heel belangrijk zijn. Tegen de tijd dat de enthousiaste juf twee oefeningen verder is, snap ik de bedoeling van oefening één en bewegen op muziek is ook al niet echt mijn ding. Aquapower geeft op een zachte manier een totale workout voor je hele lijf. Dat vond ik dan weer wél erg fijn.

Meteen na Aquapower begon een les Waterbootcamp. Duidelijk meer mijn ding: krachtoefeningen op de kant werden afgewisseld met baantjes zwemmen om je spieren rust te geven. Want al je spiergroepen worden bij Waterbootcamp intensief gebruikt, zo merkte ik al snel na de les. Een totaal andere workout dus. Zeker voor herhaling vatbaar wat mij betreft. En de andere lessen ga ik ook eens proberen. Ook fijn: als je gaat baantjes zwemmen, kun je dat met een aquasportiefles combineren, zonder opnieuw entree te betalen.

Omdat het kan...

Mijn eigen tijd indelen, is een vrijheid die ik nodig heb om m’n werk goed te kunnen doen. Een vrijheid die ik gelukkig bij mijn werkgevers ook al had. Nu is er vooral meer ruimte voor spontaniteit en om te sporten als het nodig is. Of omdat het kan. Tussen twee afspraken door trek ik graag even m’n hardloopschoenen aan. Een rondje rennen zorgt ervoor dat ik weer in het hier en nu kom en dat ik me tegelijkertijd voorbereid op de afspraak die nog komt. Ook geeft het me inspiratie voor nieuwe blogs, tekstregels en toekomstplannen. Zwemmen helpt om te ontspannen. De repetitieve beweging in het water zorgt voor een natuurlijke meditatie. Ideeën worden uitgewerkt in m’n hoofd en oplossingen voor problemen duiken spontaan op. En vanaf nu komt daar af en toe ook een lesje Waterbootcamp bij. Gewoon omdat het kan.

rianne pragt
Op 13-02-2017
Geschreven door: Rianne Pragt
In: Sporten

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019