Eindhoven is trots op haar kampioenen

17/03/2015 - 12:30

Ik was zelf nog nooit in het stadion van PSV geweest. Bij het zien van het mooie stadion met de prachtige poort, kreeg ik een beetje kriebels in mijn buik. Gezonde zenuwen voor een wedstrijd. Het voelde een beetje alsof ik zelf moest spelen, maar dat was jammer genoeg niet het geval. Ik ging op zoek naar het Sportfestijn. Ik liep rond het stadion en kwam collega’s van de beveiliging tegen. In de zomerseizoenen ben ik ook werkzaam in de beveiliging, daarom ken ik een aantal van die heren. Ze dachten dat ik te laat was voor het werk, maar ik was daar niet voor het fouilleren. Mijn ervaren collega wist van het Sportfestijn en stuurde me naar de hoofdingang. Hij grapte toen ik wegliep dat ze me uit het stadion zouden gooien als ik me misdroeg. Persoonlijk had ik nooit van het Sportfestijn gehoord en was heel benieuwd wat ik zou aantreffen. Bij de hoofdingang van het Philips Stadion aangekomen, vroeg ik aan de receptioniste waar het evenement was. Ze zei: "Er is zoveel te doen vandaag, dus ik weet het niet helemaal zeker. De grote rondleiding voor de kinderen begint ook zo." Ze pleegde een telefoontje en gaf aan dat ik bij ingang 31 moest zijn. Ik bedankte haar en zei lachend: ‘Als het daar niet is, kom ik wel terug voor die rondleiding.’

Tussen de kampioenen van 2014

Het sportfestijn was in café Coen en Willy bij ingang 31. Bij de balie was het heel druk en ik stond niet op de lijst. Gelukkig herkende de man me als blogger voor Eindhoven Sport en mocht ik doorlopen. Ik was een beetje vereerd dat hij mij herkende. Ik was sowieso vereerd dat ik tussen al die kampioenen mocht staan. De zaal liep al snel vol met sporters, ouders en familie. Na een kop koffie en een traditioneel Brabants worstenbroodje begon het evenement met een voorwoord van Bianca van Kaathoven. Zij is ‎Wethouder Actieve stad, vergunningen en diversiteit van Eindhoven. Ze sprak met trots over de prestaties van de sporters. Ben Arends, juryvoorzitter en voorzitter van de Eindhovense Sportraad, nam de microfoon daarna over voor de aanmoedigingsprijzen. Aanmoedigingsprijzen zijn voor sportverenigingen die een speciale vermelding krijgen, omdat ze iets extra's doen voor de maatschappij. Twee verenigingen vielen in de prijzen. De eerste winnaar was zaalvoetbal vereniging: Z.V.V. Eindhoven. De vereniging geeft zogenaamde SOVA trainingen: sociale vaardigheidstrainingen die ervoor zorgen dat sporters niet alleen sportief, maar ook sociaal getraind worden. De tweede winnaar was Tennisvereniging Meerhoven. Zij hadden in 2013 een financieel dieptepunt. Meerhoven is door de hulp van leden, sponsoren en geïnteresseerden nu weer een gezonde vereniging. De winnaars kregen een mooie cheque mee naar huis.

Ons genoegen in Oranje

De spanning steeg, na de aanmoedigingsprijzen werd de sportvereniging van het jaar namelijk bekendgemaakt. De derde plaats was voor een voetbalvereniging: Sportvereniging Unitas '59. Dit omdat zij fair play hoog in het vaandel hebben staan. Twee jonge sporters voor me begonnen te morren: "Altijd maar voetbal". De tweede plaats ging naar studentenvereniging E.S.R. Thêta: zij zorgen ervoor dat studenten sporten naast hun studie en dat is in dit geval roeien. E.S.R. Têta kreeg veel complimenten voor hun actieve houding in de stad. Het publiek keek even op toen de student de prijs in ontvangst kwam nemen. Hij had een oude en versleten jas aan, het is namelijk een traditie dat hij de jas niet mag wassen en dat was te zien. Misschien ook wel te ruiken. En toen de winnaar van de eerste prijs: Ons genoegen in Oranje (OGIO). OGIO heeft ervoor gezorgd dat de handboogsport een familiesport is geworden. Zij werken samen met veel scholen in de buurt. Ze kregen niet alleen de titel van sportvereniging van het jaar, maar ook een cheque van € 3000,- voor hun vereniging. 

De jeugd heeft de toekomst

Bij het Sportfestijn hoort ook een fotomoment met alle Eindhovense sportkampioenen van 2014: veel jeugd en ook de dames zijn goed vertegenwoordigd. Na veel geschuif en gepuzzel was het fotomoment een prachtig aanzicht. Ondertussen was er tijd voor een hapje en een drankje, voordat men naar de tribune kon voor de wedstrijd van PSV. Het bittergarnituur werd door het jeugdige publiek met luid gejuich onthaald. Het was mooi om te zien hoe Eindhoven deze helden een extra compliment geeft voor hun prestaties. Bovendien komen jonge sporters op deze manier in aanraking met andere sporten. In ons land waar voetbal en veldhockey domineren, is het goed als andere sporten ook in het zonnetje worden gezet. Mark de Weijer, verenigingsadviseur en collega blogger, vertelde mij dat het belangrijk is voor Eindhoven dat er een goede samenwerking is tussen topsport en breedtesport. De kampioenen en familie kregen na het Sportfestijn toegang tot de wedstrijd van PSV tegen Groningen. Ook een zevenjarige schaakkampioen ging met zijn ouders richting tribune. Hij zei tijdens de vragenronde nog dat hij stiekem droomde van een voetbalcarrière. Het schaakmeestertje zag zijn PSV in elk geval op schaakmat komen tegen Groningen.

Evenement: Sportfestijn
Datum: 15 maart, 2015
Locatie: Philips Stadion, Eindhoven

Fotografie: Jos Lammers

jay jay janssen
Op 17-03-2015
Geschreven door: Jay Jay Janssen
In: Evenementen