Eindhoven fietsstad, Eindhoven wielerstad?

09/07/2015 - 13:45

Vorige week werd Eindhoven bekroond tot de op vier na fiets vriendelijkste stad ter wereld. Middels de Copenhagenize Index van Copenhagenize Design Company worden jaarlijks de fiets vriendelijkste steden ter wereld aangewezen. Er wordt dan gekeken naar zaken als infrastructuur, faciliteiten, veiligheidsperceptie en acceptatie van fietsers in het verkeer. De stad Eindhoven stijgt met drie plekken, nadat het als nieuwkomer in 2013 op plek acht binnenkwam. Voor Eindhoven, de stad die zich voorvechter van fietsen toont met evenementen en speciale routes, een mooie erkenning.

Grote Rondes in Nederland

Er ontbreekt alleen iets in diezelfde stad. Met de recente start van ’s werelds beroemdste wielerronde in Utrecht, rinkelen de alarmbellen bij wielrenliefhebbend Eindhoven. Amsterdam, tweede op de lijst van Copenhagenize Design Company, organiseerde al als eerste Nederlandse stad de start van de Tour de France en was in 2010 podium voor de start van de Giro d’Italia. En hoewel de buzz van de tourstart in Utrecht op het eerste oog groter lijkt, was ook Rotterdam al eens toneel van een tourstart. Om het rijtje af te maken, hadden ook Den Bosch, Leiden en zelfs Scheveningen voorheen een tourstart te pakken.

Ster ZLM Toer 2015

Eindhoven heeft afgelopen jaar mogen aantonen waar het toe in staat is, toen het de slotetappe van de Ster ZLM Toer organiseerde. Op het prachtig gerenoveerde Strijp-S startten renners van onder andere Team Lotto-Jumbo, Team Roompot en Etixx-Quick Step voor het al net zo prachtig gerenoveerde Sport, Marketing en Media-gebouw (SX). Maar de Ster ZLM Toer is natuurlijk geen Vuelta, geen Giro en geen Tour. De Eneco Tour, die voorheen door Eindhoven kwam, lijkt er al meer op, maar is het ook net niet.

Redenen voor een Grote Ronde in Eindhoven

De economische impact, citymarketing, participatie, cohesie en vitaliteit. Een greep uit de talloze redenen voor de stad Eindhoven om er eens over na te denken: de start van een grote wielerronde in Eindhoven. Nibali, Quintana, Contador en Froome aan de start in het centrum en, waar het in Utrecht niet mocht baten, geel voor Dumoulin op Strijp-S. Dromerig, maar zeker niet onrealistisch. Eén gemeenschappelijke waarde heeft de op vier naar beste fietsstad in ieder geval al: de promotie van fietsen. Trekt Eindhoven haar stijgende lijn door, met als hoogtepunt de organisatie van één van de drie Grote Rondes? Hoe zit het met het draagvlak en de financiën? Wordt – hopelijk ooit – vervolgd.

jos raaijmakers
Op 09-07-2015
Geschreven door: Jos Raaijmakers
In: Evenementen