Een bijzondere familiehereniging

25/08/2016 - 13:00

In Amsterdam zal er toch enigszins met gefronste wenkbrauwen worden gekeken naar de terugkeer van Siem de Jong naar de Eredivisie. Niet Amsterdam maar Eindhoven wordt de nieuwe thuisbasis van de kopsterke middenvelder. PSV huurt de oud-Ajacied van het Engelse Newcastle United en zorgt daarmee voor een bijzondere gezinshereniging. Voor het eerst komen broers Luuk en Siem de Jong in hun profcarrière uit voor dezelfde club. De Achterhoekers treden daarmee in de voetsporen van clubiconen René en Willy van de Kerkhof, die beide vanaf 1973 tien jaar lang gezamenlijk het voetbalshirt van PSV droegen. Of het samenspel even succesvol zal worden, is echter maar de vraag gezien het structurele blessureleed van aanwinst Siem de Jong. Maar opmerkelijk is de overstap in ieder geval wel. Siem de Jong bood zich naar eigen zeggen eerder deze zomer wel aan bij Ajax, maar de club bleek geen interesse te hebben in de zesvoudige international. Nu voetbalt Siem de Jong dus bij de landskampioen uit Eindhoven net als zijn broer Luuk.

Die twee andere broers

De overstap zorgt er al snel voor dat de vergelijking wordt gemaakt met de gebroeders Van de Kerkhof. In 1973 tekenden de Brabantse broers hun eerste contract bij PSV. Het goede gevoel was er meteen en is sindsdien nooit meer verdwenen. Wel moesten ze zichzelf nadrukkelijk bewijzen. Veel critici waren namelijk van mening dat de spelers alleen werden aangetrokken om hun snelheid. Maar al snel maakte de kritiek plaats voor lofzang. De komst van René en Willy leidde een gouden periode voor PSV in, met landstitels in 1975, 1976 en 1978 en natuurlijk het winnen van de UEFA Cup in datzelfde jaar tegen Bastia. De tweeling groeide in de veertig jaar daarna uit tot vaste waardes, internationals én PSV-iconen. Inmiddels zijn ‘de blinde’ en ‘de stofzuiger’ ruim de zestig gepasseerd en vooral supporters en kritische volgers van PSV. Het verhaal lijkt dan ook een gelukkig huwelijk tussen de vierbenige helden en de club uit Eindhoven. René en Willy zijn voor altijd verbonden aan PSV.

Wegen die elkaar weer kruisen

De gebroeders De Jong werden 26 en 27 jaar geleden geboren in het Zwitserse Aigle. Luuk en Siem komen uit een sportieve familie, hun ouders speelden allebei volleybal in Zwitserland. Het was de sport die hen liet verhuizen naar het Zwitserse kanton Vaud. Vader George de Jong werd daar later ook volleybaltrainer. Luuk de Jong woonde tot zijn vierde levensjaar in het Alpenland om vervolgens naar Nederland te verhuizen. Oudere broer Siem was tijdens de verhuizing zes jaar. De broers groeiden daarna op in de Achterhoek en begonnen als amateurvoetballertjes bij DZC '68, om vervolgens te worden opgemerkt door de jeugd van De Graafschap. Dat het ouderlijk huis pal naast de Vijverberg stond, was daarbij niet ongunstig. Het was bij De Graafschap dat de basis werd gelegd voor de profcarrière van beide broers. Beide voetballers waren vastberaden en dwongen zo hun kansen en geluk af. Siem de Jong werd opgemerkt door de scouts van Ajax en stapte tijdens de jeugd al over naar de voetbalschool van Ajax. Het is dan 2006 als de wegen van de broers scheiden. Nu, 10 jaar later, komen Luuk en Siem eindelijk weer uit voor dezelfde voetbalclub.

Opmerkelijk is dat in de laatste zeven seizoenen steeds één van de broers kampioen van Nederland werd. Siem vier keer en Luuk driemaal. Zou het nu dan samen?

Door: Thijs Scholtens.

gastblogger
Op 25-08-2016
Geschreven door: Gastblogger
In: Sporthelden

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019