Edison Mendez, een onverwachte verrassing

10/03/2017 - 15:00

Het is al een hele tijd geleden dat hij ons shirt droeg, maar vergeten zal ik hem niet zo snel. Binnenkort, donderdag 16 maart om precies te zijn, viert hij zijn 38e verjaardag alweer. Van 2006 tot 2009 speelde de Ecuadoriaan in ons rood-wit, steevast op het middenveld. Mendez was geen topper, zoals Cocu, Van Bommel of een van de vele anderen. Maar Mendez bewees regelmatig dat hij toch echt van toegevoegde waarde was voor het team. En één wedstrijd in het bijzonder zal me altijd bij blijven, maar daarover later meer.

Hoe het begon

Mendez kwam in 2006 over van Quito, de Ecuadoriaanse voetbalclub verkocht hem voor een onbekend bedrag. Bij PSV was de middenvelder een veelbesproken man, ik weet zelf nog goed dat hij net begon bij PSV. Als jonge jongen speelde ik, zoals bijna iedereen, FIFA. En toen hij werd toegevoegd aan het spel, de Ecuadoriaanse competitie is niet opgenomen in het spel, was ik zoals altijd benieuwd naar hoe goed hij volgens de makers was. Spelers als Van Bommel en Cocu hadden steevast een waarde van 75 tot wel 85 punten, Mendez scoorde echter iets lager. Het exacte getal weet ik niet met zekerheid, maar het was ergens rond de 50. Dit weerhield mij er echter niet van om hem toch gewoon steevast op te stellen als ik met PSV aantrad tegen kleine Nederlandse maar ook grote Europese clubs.

Dat ene doelpunt

Ook in 'het echte voetbal' was dit het geval, met PSV werd hij tweemaal landskampioen en won hij eenmaal de Nederlandse supercup. Mendez speelde 72 wedstrijden met Philips op de borst en scoorde daarin 9 keer. Echter is er één doelpunt in het bijzonder dat ik niet meer zal vergeten. PSV speelde 20 februari 2007 thuis tegen Arsenal, vooraf gaf niemand de Eindhovenaren een kans. Arsenal trad in Eindhoven zonder Thierry Henry aan, die dankzij een lichte blessure gespaard werd. In deze wedstrijd gebeurde iets wat we Edison niet vaak zagen doen, hij scoorde. Tegenwoordig zijn we met middenvelders als Ramselaar, Siem de Jong en vooral Van Ginkel gewend aan veelscorende middenvelders. Maar Mendez was dit niet. Dit maakte zijn doelpunt nóg specialer. Aan het eind en na de wedstrijd ontplofte het stadion en de stad, misschien dat PSV Arsenal wel eens uit de Champions League kon gooien.

De terugwedstrijd kunnen we ons allemaal waarschijnlijk nog erg goed herinneren. Ja, dat was de wedstrijd waarin Alex twee goals maakte. Aan beide kanten één. Maar omdat ik het doelpunt van onze Ecuadoriaanse vriend nog zo goed kan herinneren en zo ontzettend gevierd heb, deel ik deze graag met jullie. 

Geniet van het doelpunt, en ik zou zeggen, Edison, geniet van je verjaardag.

 


Bronnen: supver-psv.nl, dailymotion.comwikipedia.nl

Fotografie: © Photo-Prestige

siem van dongen
Op 10-03-2017
Geschreven door: Siem van Dongen
In: Sporthelden