Dynamo Open Air 2.0 bij IJssportcentrum Eindhoven

22/07/2015 - 15:15

Sinds 1986 is de naam Dynamo Open Air een begrip in Eindhoven. Van 1988 tot en met 1992 en in 1998 vond het evenement plaats op het buitenterrein van IJssportcentrum Eindhoven. Jarenlang was het legendarische festival een geweldig succes, met maar liefst 70.000 internationale bezoekers per weekend. De laatste editie vond plaats in 2005 in Hellendoorn. Tot dit jaar drie Dynamo Open Air festivalgangers van vroeger (Tjerk, Paul en Sander) het festival nieuw leven in bliezen. Dynamo Metal Fest was geboren. Afgelopen zaterdag (18 juli 2015) vond de eerste editie plaats. Het was een groot succes met een uitverkocht huis.

5000 kaarten overdreven?

Enige tijd geleden kwam de organisatie met het idee voor Dynamo Metal Fest richting het ijssportcentrum. Was de locatie nog beschikbaar voor dit soort evenementen? Dat was de vraag. De directie heeft de initiatiefnemers met open armen ontvangen en waar mogelijk geholpen bij de organisatie. De eerste vragen die beantwoord moesten worden, (ook voor de vergunningaanvraag) waren: om welke datum gaat het, wat is het risico van het festival en hoeveel bezoekers worden er verwacht? De mannen waren resoluut in hun antwoord op de laatste vraag: 5000 betalende bezoekers, dat was het streven. Een geweldig aantal voor een eerste editie.

Grote namen in de line-up

Hoe trek je 5000 bezoekers naar een 'nieuw' evenement? Simpel, zou je denken, boek een aantal grote namen als headliners. Dat lukte. Zaterdag trad onder andere Death Angel op, een band die in 1990 ook vertegenwoordigd was op de vijfde editie van Dynamo Open Air. Een andere grote naam was Biohazard: voor het eerst te zien op Dynamo Open Air in 1993. De bands lieten tijdens hun act volop zien hoe geweldig Dynamo Open Air is. Misschien is er dit weekend wel een nieuwe, 2.0 versie geboren van het festival? Mark Osegueda (zanger van Death Angel) beschreef de sfeer erg treffend: “Let’s celebrate this homecoming!”.

Metal? Nee, dat is niet zo mijn ding

Persoonlijk ben ik absoluut geen fan van het muziekgenre dat op het Dynamo Metal Fest wordt gespeeld. Dat was een vooroordeel, want ik had nooit echt naar de muziek geluisterd of een evenement bezocht in dit genre. Ik nam mezelf voor om in de middag even te gaan kijken of alles goed verliep en als coördinator van het IJssportcentrum de organisatie eventueel te helpen als dat nodig was. Om 13.30 uur was ik aanwezig, ik zou een uurtje blijven, maar het liep anders. Uiteindelijk verliet ik om 18.30 uur met lood in mijn schoenen het evenement. Ik had helaas in de avond een andere afspraak staan. Wat een geweldige sfeer hing er die middag bij het ijssportcentrum. Wauw! Ook de variatie van bezoekers trok mijn aandacht. Ik heb kinderen zien lopen van rond de twaalf jaar met hun vader, maar ook mensen van boven de zestig jaar. Ze stonden allemaal te genieten. Echt te genieten. Dat blijkt ook wel als je kijkt naar het aantal festivalgangers met een historische Dynamo Open Air festivalshirts op het terrein. Gigantisch.

Verrassing voor het publiek

Zo rond 16.30 uur werd ik door Tjerk van de organisatie aangesproken. Kon er een hoogwerker naast het podium geplaatst worden zodat fotografen mooie foto's konden maken van het gehele terrein? Het tijdstip was niet zomaar gekozen. Net voordat Biohazard het podium betrad om 17.00 uur, deed de organisatie namelijk een mededeling op het podium. "Moet Dynamo Metal Fest een vervolg krijgen in 2016?", vroegen zij het publiek. De reacties waren overweldigend, waarop de organisatie de volgende aankondiging deed. De nieuwe datum van Dynamo Metal Fest staat al gepland: op 16 juli 2016 vindt het evenement wederom plaats bij IJssportcentrum Eindhoven. De eerste zeer bekende band is zelfs al geboekt: 'Sacred Reich'. Je zal begrijpen: de bezoekers gingen uit hun dak en de sfeer was opperbest toen Biohazard uiteindelijk aan hun act begon.

Eén groot succes!

De volgende ochtend werd ik wakker en opende ik de ED App (Eindhovens Dagblad App) op mijn iPad. De eerst regel die ik zag op de voorpagina was: 'Eerste editie Dynamo Metal Fest op kunstijsbaan in Eindhoven groot succes'. Als bonus had de krant (zonder te vragen ;)) mijn foto gebruikt bij het artikel. Het evenement is zonder problemen verlopen en de bezoekers hebben een perfecte zonnige dag gehad. Zowel de 'oude-' als de 'nieuwe' generatie was goed vertegenwoordigd en zij hebben beiden een voorproefje gehad op veel en veel meer. Zaterdag werd op het podium aangekondigd dat er voor volgend jaar direct 1000 kaarten online beschikbaar waren voor de Early Bird prijs van € 15,-. Inmiddels zijn al deze 1000 kaarten al verkocht, dat zegt genoeg. De krantenberichten kloppen: het evenement was een 'groot succes'.

robin van der heijden
Op 22-07-2015
Geschreven door: Robin van der Heijden
In: Evenementen

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019