De kracht van sport

05/01/2015 - 11:30

Dat ik als geboren Helmonder, ja dat lees je goed, nog ooit gevraagd zou worden om voor de stad Eindhoven te bloggen, is voor mij een hele eer. Ik speel inmiddels alweer bijna 8 jaar bij hockeyclub Oranje Zwart en Eindhoven is voor mij mijn tweede thuis geworden. De mentaliteit van niet lullen maar poetsen, gecombineerd met een gezonde dosis Brabantse gezelligheid en gemoedelijkheid, is er een die mij heel erg aanspreekt en die ik terugvind hier in Eindhoven. Ik zal hier voornamelijk schrijven over mijn ervaringen vanuit de topsport maar ook mijn visie of mening geven over actuele zaken uit de sport.

Moet je een beetje gek zijn om topsporter te zijn?

Vaak wordt er gezegd dat je een beetje gek moet zijn om topsporter te zijn. Ik denk dat hier wel een kern van waarheid in zit. Wie kiest er nou vrijwillig voor om uren op een fiets te gaan zitten, kilometers lange boslopen te doen of tot in perfectie iedere dag die vrije trap te oefenen? Ik heb wel iets beters te doen, zouden veel mensen zeggen. En toch zijn er genoeg sporters die iedere dag hun leven in het teken hebben staan van de topsport. Hoe kan dat dan toch?

Zelf ben ik bezig aan mijn 11e seizoen in de hoofdklasse, de hoogste hockeycompetitie van Nederland en volgens velen de beste competitie ter wereld. In al die jaren is de trainingsintensiteit flink omhoog gegaan en zijn we nu vrijwel elke dag bezig met de sport. En toch blijf ook ik doorgaan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook vaak op het veld heb gestaan met de vraag: waar ben ik nou in godsnaam mee bezig? Is het me dit allemaal wel waard? Hele zomers door trainen hopen op dat ene plekje in de selectie, terwijl je vrienden lekker op vakantie zijn. Shuttles rennen totdat je kotsend over de boarding heen hangt. En dan vergeet ik nog bijna al die uren reizen van en naar trainingen en wedstrijden. Ja, misschien moet je toch een beetje gek zijn. En toch blijf ook ik het ieder jaar opnieuw doen. Waarom?

De kracht van sport!

Mensen vragen me wel eens wat mijn mooiste sportmoment is, of wat mijn doelen voor de toekomst zijn. Bij die vragen krijg ik altijd meteen een beetje kippenvel. Ik moet dan al snel denken aan al die mooie momenten die ik heb meegemaakt door de sport. De 9-2 overwinning tegen Engeland in de halve finale van de Olympische Spelen van Londen, het landskampioenschap met Oranje Zwart en de vreugde die daarop volgde bij het publiek en het team. Dat zijn momenten die je nooit meer vergeet. Tegelijkertijd zijn dit de momenten waarom je al die ellendige shuttles rent, uren aan het reizen bent en iedere dag op het veld staat. De ontlading, vreugde en blijdschap die bij dit soort momenten vrijkomt, laat je die hele zware weg er naartoe snel vergeten. En dat is voor mij de kracht van de sport! Iedereen kan zich vast wel zo'n sportmoment herinneren dat je gekluisterd aan de buis zit,  kippenvel krijgt van de prestatie die er geleverd wordt en misschien zelfs wel een traantje mee wegpikt bij het horen van het volkslied. Dat is waarom al die sporters dag in dag uit zichzelf in het zweet werken, dat is de kracht van sport!

Ik hoop in de toekomst nog veel van dit soort ervaringen met jullie te delen en ik ben ook zeer benieuwd wat sport voor eenieder van jullie betekent. Ik zal de komende maand actief zijn in de Hockey India League. Dit gaat vast en zeker een mooi avontuur worden en voer voor mijn volgende blog.

 

Tot snel,

Bob

bob de voogd
Op 05-01-2015
Geschreven door: Bob de Voogd
In: Sporthelden