De Instagram take-over van Charlotte

12/05/2017 - 08:45

Hallo! Voor een week lang heb ik de Instagrampagina van Eindhoven Sport overgenomen om te laten zien wat een Sportkunde student, zoals ik, voornamelijk doet! Hieronder staat een overzicht van gehele week.

Maandagmorgen met de wandeltoppers

Wat doen wij als sportieve Sportkunde studenten nou precies op de vroege maandagochtend? Nou, lekker wandelen! Iedere maandag en donderdag wandel ik samen met enkele medestudenten met een groepje mensen. We noemen onszelf de Wandeltoppers. Alle deelnemers die mee wandelen hebben diabetes type 2. Wat is diabetes type 2? Dat zal ik proberen uit te leggen: Diabetes heeft twee verschillende vormen, waaronder dus diabetes type 2. Bij type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Doordat insuline niet goed zijn werk kan doen, blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Waarom is bewegen met diabetes dan zo belangrijk? Het geeft vooral een gunstig effect op het gewicht. Overgewicht komt namelijk bij 80% van de mensen met diabetes voor (Coumans). Naast een gewichtsafname wordt de gevoeligheid voor insuline ook beter, waardoor koolhydraten makkelijker worden opgenomen. Regelmatig bewegen geeft een blijvend gunstig effect op de bloedglucosewaarden. Soms kan hierdoor zelfs de medicatie structureel worden verlaagd! Het advies voor mensen met diabetes type 2 is: beweeg dagelijks een half uur of driemaal per week een uur extra in de vorm van sport, fitnesstraining of sportief bewegen in het dagelijks leven (wandelen, fietsen, werken in de tuin e.d.). Mensen met diabetes moeten er wel op letten dat ze voldoende drinken om het vocht na het zweten, weer aan te vullen. Voor inspanning van een uur of minder volstaat water als dorstlesser. Als de inspanning langer duurt, is het aan te bevelen vocht met koolhydraten te nemen, zoals vruchtensap of sportdrank. Enorm gezond dus dat wandelen, voor zowel de deelnemers als voor ons, maar het mooiste is het nog wel om zo vroeg lekker te kunnen genieten van de natuur! Meer weten over diabetes, bewegen met diabetes of recepten? Ga dan naar de volgende websites: diatetesfonds - novonordisk - dvn - bloedsuiker.

Een dinsdag vol bewegingsplezier met de kinderen

Naast het laten bewegen van volwassenen, verzorgen de Sportkunde studenten in Eindhoven activiteiten voor kinderen. Iedere student is in een groepje ingedeeld op een basisschool in en rondom Eindhoven. De activiteiten die hier worden uitgevoerd zijn bijvoorbeeld het organiseren en uitvoeren van spelletjes in de pauze. Hiermee worden zoveel mogelijk kinderen betrokken, leren kinderen nieuwe spelletjes spelen en leren ze elkaar beter kennen. De kernwoorden ‘ontspanning, ontmoeting, competentie en ontlading’ staan hierbij centraal. In de afgelopen decennia is er veel onderzoek verricht naar de relatie tussen sport en bewegen en leerprestaties. In dit onderzoek is niet alleen gekeken naar het effect op schoolprestatie, maar ook naar de hersenstructuur en de uitvoerende functies hiervan, zoals aandacht en concentratie; motorische en beweegvaardigheden; sociaal gedrag, zelfbeeld en zelfvertrouwen. Lekker buiten spelen beïnvloedt deze effecten dus positief!

Een andere activiteit die mijn groepje uitvoert is het uitvoeren en begeleiden van het project ‘Beweegbuddy’s’ op een basisschool in Gestel. Dit project bestaat uit het ontwikkelen van een 1-op-1 beweegprogramma voor kinderen met overgewicht, obesitas, ondergewicht of motorische beperkingen. Iedere maandagmiddag krijgen de kinderen eerst een uur beweging met kracht- en cardio-oefeningen in spelvorm. Dit wordt door ons als studenten verzorgd. Vervolgens vindt er voedingsles plaats, die wordt uitgevoerd door Dynamo Jeugdwerk. Hierbij leren de kinderen voornamelijk meer over gezonde voeding en gaan zij er ook in de praktijk mee aan de slag. Uit de meest recente cijfers uit 2013 blijkt dat 12% van de Nederlandse kinderen (2-20 jaar) kampt met matig of ernstig overgewicht (CBS, Statline, 2013). Een oorzaak van overgewicht bij kinderen is, naast ongezonde voeding, een gebrek aan sport en bewegen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de huidige kosten van overgewicht voor de maatschappij ongeveer 1.2 miljard euro per jaar zijn. In het tijdperk waarbij kant-en-klaarmaaltijden de supermarkten veroveren, fastfood gemakkelijk te verkrijgen is en gamen meer wordt gedaan dan buiten spelen, is het dus belangrijk om de kinderen te leren waarom bewegen en gezonde voeding essentieel is.

Racerunners op woensdag

Ken jij Kevin al? Kevin vindt sporten te gek! Ook al heeft Kevin een beperking, door sporten krijgt hij zelfvertrouwen en wordt hij gestimuleerd om zijn grenzen te verleggen en deel te nemen aan de samenleving. Kun je dan met een handicap sporten? Zeker! Dat laat Kevin ook graag zien. Laten we het zo stellen: er is voortaan heel veel mogelijk op gebied van sporten met een handicap, of je nou een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt. Laten zien wat je kunt, je vaardigheden en prestaties verbeteren op welk niveau dan ook, dat geeft en vergroot het zelfvertrouwen en levert natuurlijk heel veel plezier op! Uit onderzoek blijkt dat mensen met een matige of ernstige motorische handicap het minst deelnemen aan sport. Van hen sport 29% wekelijks, tegen 59% van de mensen zonder lichamelijke handicap. Het is jammer dat, vergeleken met de mensen die geen handicap hebben, zo weinig mensen met een beperking lid zijn van een sportvereniging of in een andere vorm aan lichaamsbeweging doen. Soms komt dat door daar van de beperking, maar er zijn ook niet altijd geschikte voorzieningen. Sportkunde studenten Vera Julicher, Natoo en Karlijn begeleiden het project ‘RaceRunners’. Een RaceRunner is een soort driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun. Je kunt je hiermee voortbewegen of rennen. Zo kun je dus met een beperking (hard)lopen! Super toch? 

Wil je meer weten over sporten met een beperking of over de Racerunner? Ga dan naar de volgende websites: gehandicapten sport - onbeperkt sportief - noc*nsf - race running.

Sta eens recht!

Voor het volgende stukje kan je beter even gaan staan... Nederlanders brengen namelijk dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend door. De activiteiten die we voornamelijk uitvoeren tijdens het zitten zijn: werken, lessen volgen op school, huiswerk maken, gamen, eten en tv kijken. Langdurig zitten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, bijvoorbeeld overgewicht, diabetes type 2 en vroege sterfte. Zelfs als mensen wél voldoende sporten of bewegen! Eindhoven wil natuurlijk de sportiefste stad van heel Nederland worden. Daarom wordt er steeds meer aandacht gevestigd op het bewegen op, tijdens en na het werken. De medewerkers van Stadstoezicht van de gemeente Eindhoven krijgen 1-op-1 begeleiding van de Sportkunde studenten in de fitnessruimte van Dynamo. Zij zijn geselecteerd door middel van health checks die op voorhand zijn uitgevoerd. Het beweegprogramma duurt acht weken, waarbij ze één keer per week worden begeleid door een Sportkunde student. Je kunt zelf ook al wat slimme trucs gebruiken op je werk als je het even niet meer ziet ZITTEN! Neem eens de trap in plaats van de lift, houd je vergaderingen/meetings eens aan een statafel en neem een sitting break: zet je wekker om de 20 minuten, sta even op, rek je uit of loop een stukje.

Beweegtuin Stratum

Buiten het begeleiden van mensen, komen ook vaardigheden zoals managen en organiseren om de hoek kijken als student Sportkunde. Voor de opening op 21 april 2017 van de Beweegtuin in Stratum hebben enkele studenten diverse taken op zich genomen om dit tot een succes te maken. Het idee van de Beweegtuin is tot stand gekomen vanuit de behoefte van de buurtbewoners van Stratum. In de Beweegtuin staan allerlei fitnesstoestellen. Bij de meeste toestellen voer je oefeningen uit waarbij je met je eigen lichaamsgewicht werkt. Dit maakt de toestellen geschikt voor alle leeftijden. Lumens heeft de tuin ingericht, samen met de gemeente Eindhoven en met steun van het Oranjefonds. Uit het trendrapport Bewegen en Gezondheid (TNO, 2015) blijkt dat de tot nu toe uitgevoerde beweegstimulering voor bepaalde groepen al jarenlang te weinig is. De Beweegtuin biedt hierbij dus de mogelijkheid voor mensen uit de wijk om meer te kunnen bewegen, fitter te worden en elkaar te ontmoeten. Bovendien wordt voorkomen dat de tuin van Wijkcentrum ’t Akkertje een hangplek voor jongeren wordt. Lumens hoopt met de Beweegtuin meer mensen uit de wijk aan het bewegen te krijgen, maar het gaat ook om de ontmoeting.

In het Wijkcentrum ’t Akkertje worden eveneens allerlei activiteiten uitgevoerd, zoals het Sociaal Café. Dit is een gezellige bijeenkomst voor 55+ers waarbij ze op diverse manieren geïnformeerd worden over gezondheid, bewegen en vitaal ouder worden. Er zijn twee gastsprekers aanwezig, je kunt een workshop volgen, genieten van gezonde hapjes en koffie of thee en de infomarkt bezoeken. Het thema van deze bijeenkomst is bewegen: “Blijf jij graag fit en sterk? Samen gaan we aan het werk!”. Wil je graag aanwezig zijn bij het Sociaal Café? Dat kan! Je bent van harte welkom op maandag 22 mei 2017 tussen 13:00 en 18:00 uur in Wijkcentrum ’t Akkertje op de Heezerweg 42 te Eindhoven. Elkaar helpen, motiveren en stimuleren om beter, gezonder en fitter te worden, is een belangrijke taak van een Sportkunde student. Maar zoals je ziet, stimuleren de mensen uit de wijk elkaar om dit te doen! Sport inzetten als middel is hier dus een goed voorbeeld van! De opening van de Beweegtuin werd mede door de Sportkunde studenten een groot succes! Bekijk het filmpje over de Beweegtuin in Stratum, waarin Thijs Bakermans van Lumens nog eens uitlegt hoe deze prachtige tuin tot stand is gekomen!

gastblogger
Op 12-05-2017
Geschreven door: Gastblogger
In: Sporten