Buurthuis Almonte zet 55-plussers in beweging

08/11/2016 - 09:15

Sinds 2015 vervult de Eindhovense Sporthal Eckart, al jaren het thuis van basketbalvereniging Almonte, de rol van ‘buurthuis van de toekomst’. Onder de naam Buurthuis Almonte richt het initiatief zich op de thema’s sport, bewegen en gezondheid. Aan de activiteiten is nu ook ‘Fit & Gezellig’ voor 55-plussers toegevoegd. Diana Derkx, initiatiefneemster van Buurthuis Almonte, vertelt in deze blog waarom daar binnen deze doelgroep vraag naar is.

Jong tot oud in beweging

“Het voornaamste doel van Buurthuis Almonte is om meer in de wijk te staan en de buurt beter te leren kennen. Als sportclub zijnde is logischerwijs gekozen voor het thema bewegen als bindende factor. Binnen dat kader organiseren we verschillende sport en spel activiteiten. We bieden al enige tijd met succes activiteiten aan zoals Bootcamp, Urban Survival (weerbaarheidstrainingen) en Streetball. Vooral kinderen en jongvolwassenen worden met deze activiteiten voorzien. Nu richten we ons ook op specifiekere doelgroepen, met nieuwe activiteiten zoals Peuter- kleuter gym en bewegen voor 55-plussers. Ons streven is om uiteindelijk jong en oud in de wijk aan het bewegen te krijgen.”

55-plussers en sport

“Ik krijg weleens de vraag: waarom een activiteit die specifiek is gericht op 55 jaar en ouder? Deze mensen kunnen toch ook prima aansluiten bij alle bestaande activiteiten of verenigingen? Onze ervaring is dat dit in de praktijk steeds minder gebeurt. We zien dat mensen moeite hebben om te sporten. Als je een drukke baan hebt, een gezin of allerlei andere sociale verplichtingen, dan blijft er vaak weinig tijd over. Bovendien is het moeilijk om weer opnieuw te starten met sport als je daar al jarenlang niets mee hebt gedaan. Dit is een probleem dat we bij veel mensen zien, vooral binnen de groep 55 plus. Ik denk dat de behoefte is verschoven naar zelf kunnen bepalen wanneer het je uitkomt om te bewegen, zonder daarbij vast te zitten aan lidmaatschappen en andere verplichtingen. Fitnesscentra spelen hier goed op in, maar missen vaak het stukje ‘gezellig’ samen sporten. Door activiteiten dicht bij huis aan te bieden, waardoor mensen samen kunnen sporten, verlaag je de drempel. Bij Fit & Gezellig zit je nergens aan vast. Als je de ene week wel wilt komen, maar de week erop écht geen tijd hebt, dan is dat ook een optie.”

Fit & Gezellig

Bij de kennismakingsmodule Fit & Gezellig kan iedereen die 55 jaar of ouder is, deelnemen aan activiteiten zoals ‘beweeg je fit’, wandelen en walking voetbal. Op 27 december wordt er een wijkfeest georganiseerd met een 3e kerstdag brunch. Wil je fit worden (of blijven) en vind je het leuk om samen met anderen mannen en vrouwen uit de wijk te sporten, dan is deze kennismakingsmodule iets voor jou.

Lees meer over bewegen voor 55 plussers

Door: Stefanie van der Velden, vrijwilliger Buurthuis Almonte en content marketeer

gastblogger
Op 08-11-2016
Geschreven door: Gastblogger
In: Sporten

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019