Brabantse derby in de top van het zaalvoetbal

28/01/2015 - 12:15

Terwijl PSV en FC Eindhoven strijden om het kampioenschap op het veld in de Eredivisie en de Jupiler League, meet klein broertje FC Eindhoven Zaal zich met de beste ploegen in de Zaalvoetbal Eredivisie. De voetbalploeg uit de zaal begon de weg naar de top in 2008, toen twee zaalvoetbalteams gingen fuseren en FC Eindhoven hulp aanbood om ook in de zaal een sterk team neer te zetten. Sinds die fusering ging het goed met het team dat vier keer achter elkaar kampioen werd tussen 2010 en 2013, maar vorige jaar werd die reeks verbroken door Hovocubo uit Hoorn, Noord-Holland. Dit jaar gaat het team uit Eindhoven weer voor het kampioenschap, maar is er een sterke concurrent uit het eigen Brabant. FC De Hommel uit s'-Hertogenbosch stond voor de wedstrijd tegen FC Eindhoven bovenaan na 12 competitieronden en heeft een gat van zeven punten met FC Eindhoven. In de hoogste voetbalcompetitie in de zaal strijden 11 teams uit alle hoeken van Nederland om het kampioenschap. Twee teams uit Brabant die het voortouw nemen, namen het tegen elkaar op en ik ging een kijkje nemen.

 

FC Eindhoven - FC De Hommel

Door pech kwam ik iets te laat aan bij Indoor-Sportcentrum Eindhoven en het was natuurlijk de bedoeling dat ik niks zou missen van de topper in de Eredivisie. Benieuwd naar de ambiance, kwam ik binnen in de grote zaal waar de helft was afgeschermd met een groot zwart doek. Voor het doek waren meiden bezig met een volleybaltraining en vroeg ik me meteen af of ik wel het goede adres had. Het klonk wel alsof er een grote wedstrijd bezig was, dus besloot ik om naar de andere kant te lopen. In de gangen van de grote tribunes zag ik meteen dat ik aan het goede adres was, er hingen grote posters van de zaalvoetbalhelden. De wedstrijd was al halverwege de eerste helft, dus was er nog ongeveer tien minuten te spelen. In vergelijking met het veldvoetbal spelen de mannen 20 minuten per helft. Dat lijkt wat weinig, maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het een veldslag is op een klein veld. Toen ik eindelijk op mijn stoel zat, voelde ik meteen die ambiance die ik zocht bij een topwedstrijd. De tribunes zaten bijna tot de nok vol, zoals het hoort bij een wedstrijd tussen koploper en de nummer drie in een landelijke competitie.

 

Prachtige doelpunten

Ik ging zitten en zag dat de doelman van het Bossche team al een tijdje op de grond lag voor een blessurebehandeling. De stand was in het voordeel van de Eindhovenaren met 1-0. Ik vroeg aan een oudere man, blijkbaar later een vader van de spelers, of het een goede wedstrijd was. Zijn antwoord was duidelijk: "We hadden kei veel kansen en gelukkig schoot Kenan (Koseoglu) hem nu wel een keer langs die vervelende keeper. Niet raar dat hij nu op de grond ligt."  Later zag ik dat het inderdaad een prachtig doelpunt was. De doelman stond weer op en na een time-out, waar beide teams drie keer de kans krijgen voor een korte pauze voor overleg, scoorde FC Eindhoven meteen met een mooi afstandsschot: 2-0. Het publiek ging uit zijn dak en de trommels en toeters werden veelvuldig gebruikt. Kort daarna kwam het derde doelpunt met een goede tegenaanval. De teams gingen de rust in met een 3-0 ruststand. Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen naar een zaalvoetbal wedstrijd zouden gaan kijken, maar daarentegen was het wel een top affiche: de nummer drie en nummer één tegen elkaar in de Eredivisie. Natuurlijk is het een ander verhaal dan wanneer PSV en Feyenoord (de huidige nummer een en drie uit de Eredivisie) op het veld tegen elkaar zouden spelen, maar toch.

 

De comeback van Den Bosch

Aan het begin van de tweede helft leek het alsof FC Eindhoven de concentratie een beetje kwijt was. De Hommel, met een nieuwe doelman, kwam met twee doelpunten terug tot 3-2. Ik dacht altijd dat zaalvoetbal vooral uit dribbelen en schijnbewegingen bestond, maar zaalvoetbal is veel meer een spel van tactieken, snelle aanvallen en gebruik van fysieke kracht. Ook het doorwisselen verliep heel soepel, terwijl bij het veldvoetbal vaak fout kan gaan met slechts drie wissels. Het publiek begon een beetje te mokken, nadat de koploper bijna langszij kwam en de spanning terugkwam in de wedstrijd. Desondanks bleef het publiek vol de thuisploeg aanmoedigen. Het viel me ook op dat het team op het veld heel erg positief bleef tegen elkaar. Het bleef heel spannend met kansen aan beide kanten, maar FC Eindhoven zette met een bekeken schot nog een doelpunt op het scorebord met nog zes minuten te gaan. Het spel ging heen en weer en je zag dat de teams moeite kregen met de conditie. De Bossche ploeg haalde zichzelf steeds meer uit de wedstrijd door frustraties op het veld en vanaf de bank tegen de scheidsrechters. In de zaal zijn er twee scheidsrechters die ieder een kant van het veld belopen. FC Eindhoven hield stand door een uitstekende doelman en uit een snelle tegenaanval kon de nummer 10 van FC Eindhoven de bal in een leeg doel schuiven: 5-2.

 

In de zomer drie kampioenen uit Eindhoven?

PSV won dit weekend tegen Vitesse en staat nu met zes punten los op de bovenste plek in de Eredivisie, terwijl het veld team van FC Eindhoven ondanks een gelijkspel tegen Achilles'29 naar de tweede plaats steeg in de Jupiler League. Het zaalvoetbalteam van FC Eindhoven completeerde een succesvol voetbalweekend en pakte door deze belangrijke overwinning de tweede plek. Het verschil tussen koploper De Hommel en FC Eindhoven is teruggelopen naar vier punten. De kans zit er dus in dat aan het einde van het voetbalseizoen Eindhoven drie voetbalkampioenen heeft. Na het fluitsignaal konden de mensen op de tribune aan de onderkant meteen naar de spelers en stond een groot aantal spelers nog na te praten met familie, vrienden en fans. Dit heeft natuurlijk zijn charmes ten opzichte van het veldvoetbal, waar de spelers letterlijk en figuurlijk veel verder van de toeschouwers af zitten. Ik was aangenaam verrast door de goede sfeer in de zaal en de wedstrijd was ook nog heel spannend plus zeven doelpunten. Uit mijn ervaring is zaalvoetbal vaak veel 'pingelen' en zo snel mogelijk naar voren, maar na een 'echte' zaalvoetbal wedstrijd kan ik zeggen dat ik wel vaker een wedstrijdje wil meepakken. De redenen hiervoor: makkelijk bereikbaar (15 minuten van het Centraal station), lekker warm binnen (in de winter zeker het geval), goede sfeer (veel trommels en toeters, zoals in een stadion), goedkoop entreebewijs (voor vijf euro kan je niet eens twee biertjes halen bij het veldvoetbal), dichterbij de actie (klein veld, dus dichter bij alle actie aan beide kanten) en mooi voetbal (prachtige schijnbewegingen, snelle aanvallen en veel doelpunten). Voor slechts vijf euro kan je al een wedstrijd meemaken met de beste zaalvoetballers van Nederland.

 

Evenement: Zaalvoetbalwedstrijd FC Eindhoven - FCK/De Hommel
Datum: 21:00, 23 januari 2015
Plaats: Indoor-Sportcentrum Eindhoven
Prijskaartje: € 5,-
Samenvatting wedstrijd:www.youtube.com/watch?v=GIKFZolb1gc#t=238

 

jay jay janssen
Op 28-01-2015
Geschreven door: Jay Jay Janssen
In: Evenementen

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019