BRAAAB BMX: een grote stoere familie

11/03/2015 - 12:15

Op een prachtige zonnige dag kwamen de beste BMX’ers uit Europa en Amerika bij elkaar in Eindhoven. 040 BMX Park op Strijp-S was de locatie voor de tweede editie van de BRAAB BMX contest. Het tweedaagse evenement is een Freestyle BMX evenement, waar op zaterdag de amateurs en op zondag de professionals hun kunsten konden laten zien. Daniel Wedemeijer organiseerde het evenement. Hij is een van de beste BMX rijders van Nederland. Mijn eigen ervaring met de sport is gering. De enige extreme sport die ik ooit heb gedaan is op een skateboard (ook al was dat maar een blauwe maandag). Als ik voor de tv zit te zappen, kan ik het nooit laten om te stoppen bij het zien van een BMX wedstrijd op een televisiezender met extreme sporten. Het is een spectaculaire sport, maar ik had het tot die zonnige dag nooit van dichtbij meegemaakt. De fiets heeft met het wielrennen veel fans, maar ook de BMX fiets krijgt steeds meer volgers. Vooral sinds de sport zich vanaf 2008 een olympische sport kan noemen.

De warming-up

Het 040 BMX park is al te zien vanaf station Eindhoven Beukenlaan. Binnen 5 minuten stond ik dan ook voor het gebouw. Voor de deur een kraampje, waar de rijders en bezoekers hun hamburgers konden bestellen. Veel mensen zaten door het mooie weer buiten en dat zorgde meteen voor een heel relax sfeertje. Bij binnenkomst was er een klein cafeetje met pooltafel en kon je direct doorlopen naar de grote zaal waar de fietsen je om de oren vlogen. Professionals waren zich aan het opwarmen voor het hoofdevenement van het weekend. De meeste bezoekers gingen naar de bovenste ring voor een goed uitzicht, ik bleef echter beneden en stond vlakbij de hoofdrolspelers. De rijders keken naar anderen of sleutelden aan hun fietsen. Bezoekers waren zeer divers, jong, oud en uit verschillende landen. Ik stond op een gegeven moment bij een Belgische groep met familie van de rijders. Zij gingen als ze konden met z'n allen naar een evenement, ook al was het een eindje rijden vanuit België. Ze hadden zelfs hun busje omgebouwd om hun 'ster' op een matras te laten slapen onderweg. Ik was al onder de indruk van het inrijden. Rond 17 uur werden de rijders echter bij elkaar geroepen om te beginnen met het echte werk.

De grote finale

De zestien rijders die zich gekwalificeerd hadden voor de finale, kregen acht minuten de tijd om zich te laten zien aan de juryleden. In groepen van vier mochten de rijders het park in. Ze gingen om en om en gaven elkaar de tijd om een goede ronde neer te zetten. De rijders hadden heel veel respect voor elkaar, dat was goed te zien aan de blijdschap van de andere rijders als een collega een mooie trick landde. Er waren regels voor die acht minuten, maar af en toe werd hier even niet zo strikt naar gekeken. Een rijder had een extra kans nodig om iets spectaculairs te doen en zelfs andere rijders wilden dat hij die kans zou krijgen. Een jonge rijder uit Engeland kreeg het publiek achter zich. Hij vroeg of de muziek uit kon en het publiek kon gaan klappen. Hij zette aan en landde een trick die nog nooit was uitgevoerd in de zaal. Hoe dichter we bij de beste rijders kwamen, hoe beter de tricks werden. De sfeer was perfect. Heel het publiek stond achter iedere rijder die de kans kreeg en zelfs de allerkleinste zaten langs de kant met spanning te kijken. De kleinste deelnemer van de finale was een dertienjarige jongen uit Engeland. Hij zorgde ervoor dat het publiek even stil viel. Hij viel hard op de grond. De hulptroepen schoten al te hulp, maar het talentje stond meteen weer op en wilde zijn trick vervolgen. Ook de andere rijders kwamen van hun plek af om hulp te bieden aan de jonge rijder.

Een Nederlandse favoriet

Langzaam kwamen we bij de beste rijders en dat was te zien aan hun rondes. Ze gingen hoger, sneller en landden beter. Ik vond persoonlijk de dubbele salto van één van de Engelse rijders de mooiste van de dag. Maar tekst is eigenlijk niet genoeg, om te laten zien hoe deze atleten door de lucht vliegen met een BMX fiets. De laatste vier werden onder luid gejuich geïntroduceerd. Een Engelsman, een Duitser, een Amerikaan en de favoriet uit Nederland lieten zien waarom zij de beste waren uit de kwalificatie. Zelfs mederijders pakten hun telefoons erbij om de besten op de gevoelige plaat vast te leggen. Het publiek leek één grote familie, toen de laatste rijder werd aangekondigd. De kleinste zaten stil te kijken, alle rijders moedigden hun concurrent aan en ouders schreeuwden de longen uit hun lijf. Tom van den Boogaard, de favoriet uit Nederland, liet een perfecte ronde zien en gaf het thuispubliek wat het wilde zien. Na een kleine pauze werden de winnaars bekend. Iedere rijder kreeg een staande ovatie, maar Van den Boogaard pakt de eerste plaats en € 1250,- aan prijzengeld. Hij was vorig jaar nog tweede en pakt dit jaar in zijn eigen park verdiend de eerste plek. Ik was onder de indruk van de positieve sfeer die in de zaal hing en hoe iedereen meeleefde met elke rijder.

Toeschouwer is de grote winnaar

Natuurlijk is de sport niet voor iedereen, want het is een gevaarlijke sport. Maar als toeschouwer kan iedereen zich thuis voelen in een BMX park. Ik wist dat het een spectaculaire sport was, maar ik wist niet dat het meer dan een sport is. Het voelt een beetje als een familie-uitstapje met een stoere laag. Het 040 BMX Park is een mooie locatie om naar een groeiende en zelfs olympische sport te kijken. Als kijker ben je altijd welkom. Voor geïnteresseerden die meer willen, zijn er genoeg lessen, workshops en demonstraties beschikbaar. Een les is misschien wel iets voor mij: op de terugweg zag ik een mooie helling en ik wilde aanzetten op mijn fiets, maar dacht toch: "Laat dat maar aan de professionals over."

Evenement: BRAAB BMX
Datum: 8 maart 2015
Locatie: 040 BMX Park, Eindhoven
Prijskaartje: Gratis
Sfeerimpressiehttps://www.youtube.com/watch?v=6mA-65FBLK4&feature=youtu.be

Fotografie: Ad Hoeks

jay jay janssen
Op 11-03-2015
Geschreven door: Jay Jay Janssen
In: Evenementen

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019