Because excuses don’t burn calories!

09/03/2015 - 12:00

Fitness, nieuw of bijzonder is het niet. Sterker nog, wie heeft het niet eens geprobeerd en misschien zelfs volgehouden? Groot voordeel voor de sportschool, groot nadeel voor sporters zonder discipline, het is zo vrijblijvend. Daardoor betalen velen onnodig veel per keer. Maar wat nou als je een stok achter de deur hebt? Iets dat zorgt dat je wel gaat en het dus spontaan ongelofelijk effectief blijkt te zijn? To good to be true? Ik ga de uitdaging aan!

Getest: fitness bij boutique fitnessclub SX sportsclub (deel 1)

Een boutique fitnessclub, kijk, dat hoor ik nou graag. Als shopaholic word ik persoonlijk erg blij van zo’n naam. Al is het natuurlijk meer omdat het me doet denken aan een middagje shoppen, dan aan kei hard trainen en dagenlang spierpijn. Toegegeven, ik ben in elk geval getriggerd. Dus proberen maar! Ik meld me aan bij personal trainer Erwin.

Schaamrood

Erwin: “Dat wordt dan woensdag 8.00 uur.” Ik: “Euh…dan heb ik een tandartsafspraak.” (Echt waar!). Erwin: “Dan heb jij geen tandartsafspraak”. Ik, mezelf schamend voor mijn eerste excuus: “Oke, ik verzet het wel.” En zo komen we al snel bij een van de belangrijkste slogans van de SX sportsclub: “You can have results or excuses, not both”. Tja, dat kan ik natuurlijk niet ontkennen. Maar hoe zorgen zij er nou voor dat zelfs mensen die het allang hebben opgegeven, hun fitnessdoelstellingen bereiken?

Slappe hap

Op woensdag om 7.45 uur sta ik bij SX om antwoord te krijgen op die vraag. Een kwartier te vroeg, want na ons gesprek durf ik niet meer te laat te komen. Erop gebrand om te laten zien dat ik geen slappe hap ben en echt wel discipline heb. (Dat heb ik ook wel, maar op sportgebied…) Mijn sportkleding heb ik al aan, dat scheelt tijd, ik vervang mijn hakken voor een paar gympen en ik ben klaar voor de strijd. We beginnen echter met een kort gesprek, waarna het moment van de waarheid volgt. Wegen en de scan! Mijn gewicht is geen verrassing, geen probleem. Hierna neem ik dan ook vol vertrouwen plaats op het scanapparaat.

De cijfers

6 minuten stil liggen en dan verschijnen de cijfers en de dwarsdoorsnede van mijn lichaam. Op het computerscherm zie ik er meer uit als 'chubby' dan als de slanke ik die ik in mijn hoofd heb. Zo werkt dat dus. Bij het bekijken van de cijfers zakt de moed me helemaal in de schoenen. Mijn vetpercentage is ruim 4% hoger dan gemiddeld, wordt me verteld. Er is duidelijk werk aan de winkel, die vrouwelijke vormen doen me de das om. Maar liefst 75 van de 100 vrouwen van mijn leeftijd hebben een lager vetpercentage dan ik, klinkt het na de eerste schok. Ik laat het bezinken, krijg nog een korte rondleiding en mag me weer gaan aankleden. Ai!

Het ideaalplaatje

In de kleedkamer trek ik mijn sportkleding uit en kijk eens in de spiegel. Nog steeds ben ik niet ontevreden. De meeste mensen in mijn omgeving horen duidelijk bij die 25. Of schijn bedriegt? Hoe dan ook, het kan natuurlijk altijd beter: minder kilo’s, minder vet en meer spieren. Licht sceptisch over wat me is verteld, trek ik mijn kleding aan. Op naar de volgende keer: de training.

Bekijk het filmpje

De feiten op een rijtje

Sport: fitness.
Waar: SX sportsclub.
Wanneer: kennismakingsgesprek en bodyscan op afspraak.
Gemiddelde leeftijd deelnemers: 40 jaar.
Kosten: tarieven zijn afhankelijk van wensen en frequentie. Vanaf 25 jaar € 5,- per week. Kosten personal trainer € 50,- per uur.

anja schenkels
Op 09-03-2015
Geschreven door: Anja Schenkels
In: Sporten