American football, zeldzaam in Brabant

04/02/2015 - 13:30

Volgens CNN keken er dit weekend gemiddeld 114,4 miljoen Amerikanen naar de 49ste Super Bowl, waar de wedstrijd werd gespeeld tussen de twee beste teams uit de NFL. De New England Patriots en titelverdediger Seattle Seahawks speelden tegen elkaar tijdens de finale van de National Football League. De wedstrijd is misschien in Europa te vergelijken met de Champions League finale, waar de beste twee teams uit Europa strijden tegen elkaar, het toetje van het voetbalseizoen. Toch is de Super Bowl iets anders. Deze wedstrijd houdt het hele land bezig, ook al staat je favoriete team niet op het veld. Terwijl de Champions League finale ook goed wordt bekeken (2,2 miljoen kijkers vorige jaar volgens de NOS), is de Super Bowl een toernooi op zichzelf en is zelfs de rustpauze een groot spektakel, waar men het weken over heeft. De sport heeft in Nederland weinig aandacht van de mensen en van de media. Een tijd terug kregen de Amsterdam Admirals bijna de sport van de grond met hun deelname aan de World Bowl, waar teams uit Europa aan meededen. Het team won die prijs zelfs in 2005. Toch bleek de sport niet populair genoeg en verdween het team na 12 jaar weer in 2007. De sport is misschien verdwenen uit het oog van het algemene publiek, maar niet bij de liefhebbers. In Brabant heeft alleen Eindhoven een team dat speelt in de hoogste divisies van Nederland: de Eindhoven Raptors.

De Eindhoven Raptors

Van de 18 teams verdeeld over een tweetal divisies (één Eredivisie en twee eerste divisie competities) komen alleen de Raptors uit Brabant. Zij gaan komend weekend weer de Brabantse eer proberen hoog te houden bij de start van de Eerste Divisie A. De Raptors zijn opgericht in 2000, toen meerdere Brabantse teams uit elkaar vielen en de restanten in Eindhoven samen kwamen voor een herstart. Sinds die tijd is het team door de divisies gevlogen en willen ze het komend seizoen richting de Eredivisie. Op de website van de Raptors is het mooie verhaal te lezen van het spelen van American football. De termen: familie, 'meer dan een spelletje' en toekomst komen vaak voor om leden te werven om het team en de sport sterker te maken. Als liefhebber of als nieuwsgierig aagje, kun je jezelf aanmelden op de website om een training en het gevoel van het American football mee te maken. Stel je voor dat je bij PSV een formulier kon invullen om met het eerste mee te trainen.

Voetbal tegen football

De lange discussie van het voetbal en het football duurt al jaren. Terwijl de Amerikanen vol blijven houden dat het soccer moet zijn, denkt de rest van de wereld vooral aan voetbal of football. De meeste Nederlanders denken waarschijnlijk dat American football alleen maar draait om rennen en elkaar neerhalen, maar dat is zeker niet zo. Natuurlijk heb je kracht nodig om het spel te spelen, maar snelheid en behendigheid zijn net zo belangrijk. American football is ook meer dan alleen het balletje overgooien en rennen. De spelverdeler oftewel de quarterback (altijd die populaire jongen op school) is de man die de tactieken uitzet en de rest moet daarop anticiperen. Dit is vooral door veel trainen op alle situaties op het veld. In films zie je vaak dat de quarterback een random woord of een aantal cijfers roept. Voor de buitenwereld is dat raar, maar dat zijn alle belangrijke instructies die de rest moet weten. American football is een soort schaakspel, waar de aanvallende partij steeds dichterbij het doel of eindlijn komt. Ik weet misschien al veel van het spel, maar nog lang niet alles. Daarom ga ik me dit seizoen eens inschrijven om mee te lopen met deze sport, waar in Amerika bijna iedereen van af weet. Meer hierover zal ook zeker te lezen zijn op het Eindhoven Sportblog. In Nederland wordt de buitenspelregel met de paplepel ingegoten, terwijl in Amerika de jeugd een ovale bal voor hun verjaardag krijgt.

Superbowl XLIX

De grootste wedstrijd van het jaar werd gewonnen door de New England Patriots, die zich dan meteen (door de Amerikanen) wereldkampioen noemen. Ze waren met 28-24 te sterk voor de Seattle Seahawks. Het ging natuurlijk ook om de traditionele de show in de rust met popster Katy Perry, waarbij ze alles uit de kast halen. Het Amerikaanse seizoen is ten einde, maar het Nederlandse seizoen gaat net van start. 8 februari beginnen de Raptors in Enschede. Ze spelen dan tegen de Broncos, die het algemene publiek misschien kent uit een reclameblok van Veronica. Op 22 februari spelen ze hun eerste thuiswedstrijd tegen Untouchables uit Amersfoort. De thuiswedstrijden zijn op het sportpark 'De Heihof' in Eindhoven, een klein kwartiertje vanaf het centrum. Ik ga zeker eens kijken of het ook echt meer is dan alleen een spelletje. Jij ook?

jay jay janssen
Op 04-02-2015
Geschreven door: Jay Jay Janssen
In: Sportvisie