Alle kinderen voetballen MEE!

24/11/2016 - 17:00

Toen ik een jaar of zes was en ein-de-lijk mijn zwemdiploma’s had behaald, na een aantal keer overdoen, mocht ik, net zoals veel andere kinderen, kiezen voor een andere sport. Meestal ging je als meisje van die leeftijd op gymmen/turnen en ging je als jongen voetballen. Want voetbal was wel echt dé sport voor jongens.

Vervelend gedrag

Mijn broertje ging dus voetballen na zijn zwemdiploma’s. In het begin was dat leuk. Maar na een tijdje werden zijn teamgenootjes ouder en werden sommigen ook vervelender. Soms luisterden ze niet of trapten ze de bal weg als de trainer wat stond uit te leggen. Uiteindelijk is mijn broertje zelfs gestopt met voetballen en een andere sport gaan doen, omdat hij het niet leuk vond hoe sommige teamgenoten zich gedroegen.

Winnen, winnen, winnen

Wat je bij veel sporten als voetbal ziet, is dat het er hard aan toe gaat. Winnen is belangrijker dan meedoen. Niet alleen tijdens de wedstrijd, maar ook tijdens de training. Hoe ouder de jongens worden, hoe harder het voetbal wordt. Zijn ze het even niet eens met de ‘scheids’, dan trekken ze hun mond gelijk open. Met zo’n instelling is het voor anderen niet meer leuk op de training.

Workshop MEE

MEE Zuidoost Brabant organiseert in samenwerking met Eindhoven Sport enkele workshops voor Eindhovense voetbalverenigingen. De bedoeling van deze gratis workshops is om te laten zien aan jeugdtrainers van voetbalverenigingen hoe ze kinderen met nog meer plezier kunnen laten voetballen. De trainingen zelf worden tijdens de workshops overgenomen door Eindhoven Sport in combinatie met studenten vanuit het Sportleerbedrijf, zodat trainers aanwezig kunnen zijn bij de workshop.

Lees meer over de workshop

VV DBS

Maandag 14 november was het de beurt aan voetbalvereniging DBS, de derde vereniging die gebruik maakte van de workshop. Ik was aanwezig om te kijken hoe zo’n workshop nu eigenlijk in zijn werk gaat. Twee dames van MEE Zuidoost Brabant ontvingen alle trainers en begonnen met een voorstelronde. Welk team trainen de trainers? En wanneer is een training voor hen geslaagd? De meesten waren het er over eens dat een training is geslaagd als er wat terugkomt van wat ze de kinderen hebben geleerd. Ook plezier is belangrijk.

Bijzonder gedrag

De dames gingen verder: steeds meer jongeren met bijzonder gedrag doen mee binnen reguliere (sport)verenigingen. Wat is nou eigenlijk bijzonder gedrag en herkennen de trainers dit binnen hun team? Bijzonder gedrag hoeft namelijk geen diagnose te zijn. Er kwam een wedervraag: wat verstaan jullie eigenlijk onder bijzonder gedrag? Het antwoord vanuit gesprekleidsters luidde: opstandig gedrag, druk, niet luisteren etc. Hierin konden veel trainers zich vinden.

Boekje

Na wat ervaringen te delen met elkaar, kwam de workshop tot een einde. Alle trainers kregen een handig boekje ‘trainen en coachen’ mee van Eindhoven Sport waarin tips en spelvormen staan voor tijdens de training. Al met al was het een zeer geslaagde avond voor zowel Eindhoven Sport als MEE Zuidoost Brabant.

Interesse in de workshop?

Wil jij ook een workshop bij jouw voetbalvereniging? Neem dan contact op met Judith van Berkel via j.van.berkel@eindhoven.nl of met Jasper van Hoof via jasper.van.hoof@eindhoven.nl.

Door: Elzemieke Douw, Stagiaire Eindhoven Sport

gastblogger
Op 24-11-2016
Geschreven door: Gastblogger
In: Sporten

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019