Aangepast sporten, is er een standaard dan?

31/10/2016 - 08:30

In het verleden heb ik vanuit Gehandicaptensport Nederland (nu Kenniscentrum Sport), prachtige projecten mogen begeleiden op het gebied van aangepast sporten. Ook vanuit mijn huidige functie als beleidsadviseur bij de gemeente Eindhoven, mag ik met dit prachtige onderwerp bezig zijn. Toch blijft het altijd een beetje vreemd, ‘aangepast’ wat is dat? Volgens mij hebben we geen ‘standaard’ of ‘normaal’ als het om sporten gaat. Iedereen heeft een eigen niveau, bepaalde kwaliteiten en de nodige handicaps. Als ik een triatlon moet volbrengen, voel ik me misschien wel meer gehandicapt dan in de tijd dat ik na mijn gebroken bekken, stuitje en heiligbeen moest revalideren. Tja, ik dacht op mijn snowboard een salto te kunnen maken over een schans van vijf meter. Mijn kwaliteiten bleken een stuk beperkter dan mijn gedachte…

Zonder gekheid, eigenlijk wil ik gewoon zeggen dat iedereen op een andere manier sport of beweegt. Maar sommige mensen hebben door een beperking extra aanpassingen, hulpmiddelen of begeleiding nodig. De sportparticipatie van mensen met een beperking blijft achter bij mensen zonder beperking. Drempels zijn bijvoorbeeld de toegankelijkheid van het aanbod, onvoldoende specifiek gekwalificeerd kader, hoge kosten en gebrek aan passend vervoer & benodigd materiaal.

Regionale samenwerking aangepast sporten

Gemeente Eindhoven is daarom in samenwerking met Bergeijk, Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard een regionale samenwerking gestart voor aangepast sporten. De samenwerking brengt – door het bundelen van interventies, middelen en menskracht – sporters met een beperking en het aanbod bij elkaar. Als onderdeel van de samenwerking wordt een digitaal loket ingericht waarmee we aansluiten bij unieksporten.nl. Daarnaast wordt een netwerk opgezet en worden de mogelijkheden gepromoot bij de doelgroep en aanbieders.

Zet jij de stap? Of kies je voor een wheelie?

Mocht je vragen hebben of een steuntje in de rug kunnen gebruiken om de sport te vinden die bij je past, neem dan contact op met sportcoach Judith van Berkel (j.van.berkel@eindhoven.nl, 06-11868622). Want als je wilt sporten, zijn de drempels weg te nemen. Zet dus vooral die eerste stap of maak een wheelie, om de sport te vinden die bij je past. Sporten is leuk, ik gun het iedereen om dat te ervaren!

inge van goch
Op 31-10-2016
Geschreven door: Inge van Goch
In: Sportvisie