7 tips voor sporters zonder sportgenen

02/11/2015 - 11:30

Je kent ze vast, de clichés: de meisjes of soms de jongens die het laatst gekozen worden met gym. Degene die de bal niet durft te vangen of simpelweg niet snel of sportief genoeg is. Iemand moet de laatste zijn, maar het is een eenzame positie. Betekent het ook direct dat sport minder leuk is, als je geen talent hebt? Ik denk het wel. Zelfs als je goed tegen je verlies kunt, is het vervelend als je steeds een halve kilometer achter de rest loopt met hardlopen, de backhand maar niet onder de knie krijgt bij hockey of de bal niet over het net krijgt bij volleybal. De eerste tien keer kun je hier nog tegen, maar dat blijft niet zo, zeker als je sport in een team. Kun je dan maar beter op de bank blijven zitten? Nee, natuurlijk niet. De meeste niet-talentvolle sporters sporten niet alleen voor de fun, maar ook en vaak vooral om in vorm te blijven. Daarom heb ik een aantal tips om sport leuk te houden.

Zeven keer leuker sporten

  1. Probeer erachter te komen wat het precies is waar je moeite mee hebt. Heb je weinig balgevoel, is het je motoriek of je conditie? Houd hier rekening mee bij je sportkeuze.
  2. Gaat het mis? Lach om je fouten! Zo houd je het leuk en luchtig. Hoe meer jij er een issue van maakt, hoe meer anderen dat doen.
  3. Vier je successen. Gaat iets een keer wel goed: ben trots op jezelf en meet je niet met de besten.
  4. Zoek een maatje met hetzelfde ‘sportniveau’. Je bent echt niet de enige die nooit een podiumplaats zal behalen. Jullie kunnen elkaar aanmoedigen zonder dat je je steeds een kneus voelt.
  5. Kies voor een sport waarin het vooral gaat om je persoonlijke prestatie, dan stel je alleen jezelf teleur als het een keer echt niet lukt.
  6. Wil je graag sporten in een team, ga dan op zoek naar een vereniging waar de gezelligheid centraal staat en vraag anderen of ze je kunnen helpen. Hoe doen zij iets? Hier kun je van leren. Bovendien zien je teamgenoten dat je graag beter wilt worden.
  7. Sportief bezig zijn kan op 1001 manieren. Ga wandelen in het bos, doe er een trimparcours, fiets naar je werk of naar vrienden, ga skaten, bowlen, hoelahoepen of trampolinespringen. Zoek iets dat het beste past bij jou en probeer het uit.

Jouw tips

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het hieronder weten. Wellicht help je er anderen mee.

anja schenkels
Op 02-11-2015
Geschreven door: Anja Schenkels
In: Sporten

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019