#040urbanproof?

22/10/2015 - 15:15

Al sinds ik een klein jongetje van twee jaar was, is sport mijn allergrootste passie. Waar mijn sportbeleving op dat moment zich vooral concentreerde op hard wegrennen voor iedereen, en vervolgens in lachen uitbarsten als het lukte, heeft de passie voor sport zich door de jaren heen verder ontwikkeld tot veel meer. 

Sportbeleving

Sporten en met name de emoties en beleving er omheen vind ik één van de mooiste dingen die er zijn. Zowel als toeschouwer/supporter als sporter zelf maak je fantastische dingen mee die iets met je doen. Als toeschouwer ben ik de afgelopen jaren ontzettend verwend met o.a. de successen van Oranje op de laatste twee WK ’s voetbal, het laatste kampioenschap van PSV, de Nederlandse olympische zwemsuccessen en onlangs nog heb ik bij een bezoekje aan Wembley de prestaties van de All Blacks van dichtbij mogen meemaken. Het is dan vaak niet alleen het kijken naar de sport zelf, maar alles daaromheen wat het zo mooi maakt. De verbroedering van gezamenlijk genieten van de prestaties van Oranje. Het ongegeneerd samen juichen als PSV het steenrijk Manchester United met de staart tussen de benen naar de poenerige Premier League terug stuurt. De sfeer wanneer de 90.000 supporters van Nieuw Zeeland en Argentinië genietend van de Haka door elkaar staan in en om het magische Wembley. Sport verbroedert dan echt en maakt zo’n pure emotie los.

Zelf sporten

Toch is er in mijn ogen nog één ding mooier en dat is zelf sporten. Na mijn kortstondige atletiekcarrière op twee jarige leeftijd, zouden er nog vele sporten volgen. Buiten de vele sportkennismakingslessen vanuit school of later via mijn werk, heb ik voor kortere of langere tijd o.a.  judo, voetbal, wedstrijdzwemmen, waterpolo (pssst tip: één van de leukste verenigingen van Eindhoven is www.psvwaterpolo.nl) , diverse vechtsporten en handbal intussen al beoefend.  Het ene op topniveau (waterpolo) het ander meer recreatief. Maar altijd met de instelling om er voor mijzelf de optimale prestatie uit te halen. Het genot wat je ervan krijgt om je eigen grenzen te verleggen, is binnen de sport voor mij dan ook het ultieme. Waarbij het sociale aspect, de voordelen voor je gezondheid en de vele andere positieve zaken mooi meegenomen zijn.

Urban Sports

De meeste sporten die ik gedaan heb in het verleden, waren in verenigingsverband. Echter de laatste jaren merk ik dat de zogenoemde ongeorganiseerde sporten, urban sports en outdoor sporten steeds populairder worden. Dit zie ik niet alleen binnen mijn werk als verenigingsadviseur terug, maar ook in mijn privé situatie. Binnen mijn gezin worden momenteel de volgende sporten beoefend: Yoga door mijn vrouw,  dans (hiphop) door mijn dochter, fitness door mijn zoon en zelf golfsurf ik regelmatig, gecombineerd met mijn allernieuwste passie: skateboarden. Iets waar ik al tijden met bewondering naar keek, maar dankzij een column van Eindhovense schrijver Henk van Straten (echt mensen koop zijn nieuwe boek) heb ik ook eindelijk de stap gemaakt om het ook echt te gaan doen. En het is te gek!

(Sociale) innovatie

Geen van deze sporten is een 'klassieke' verenigingssport. Is dit toeval en geldt dit alleen voor mijn situatie of zijn er gewoonweg elementen die binnen de zogenoemde urban sports zodanig anders worden gedaan wat het succes verklaart? Ligt het aan de manier waarop het gepresenteerd wordt, hoe en waar het aangeboden wordt, de andere organisatiestructuren, etc.? Dat zijn dan weer vragen waar ik professioneel mee aan de slag wil en ga. 

Uitdaging

Ik ben door mijn ervaringen de afgelopen periode er nog meer van overtuigd geraakt dat sportverenigingen en urban culture (waaronder urban sport) ontzettend veel van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren. Omdat ik in de gelegenheid ben om mensen die hierover mee willen denken en praten bij elkaar te brengen, ga ik dit ook gewoon doen. Ik ga daarom een thema-avond organiseren waarbij we naast een stuk inspiratie, middels sprekers zoals Pieter Kuypers van TripleDouble en hoofd sportparticipatie Richard Kaper vanuit NOC/NSF, ook daadwerkelijk aan praktische uitkomsten gaan werken waar sportverenigingen en de urban culture in Eindhoven mee vooruit kunnen. Heb jij passie voor sport en haar toekomst in de stad? Meld je dan aan voor #040urbanproof en praat mee!

 

mark de weijer
Op 22-10-2015
Geschreven door: Mark de Weijer
In: Sporten