De vier basiseisen
NOC*NSF, de sportbonden, de VSG en gemeenten hebben samen de 4 basiseisen voor sociale veiligheid in de sportsector ontwikkeld: de 4 V's. Deze zijn vertaald naar een Eindhovens actieplan.
Vanaf 1 januari 2024 gelden de vier basiseisen voor alle gemeenten in Nederland. In Eindhoven wordt een overbruggingsperiode aangehouden tot 1 augustus 2026. Vanaf dan moeten alle Eindhovense sportclubs voldoen aan de 4 V’s in de vorm van een sociaal preventiebeleid. Ook worden deze basiseisen opgenomen in de subsidie-, huur- en dienstverleningsvoorwaarden van gemeente Eindhoven. Ook voor ondernemende sport- en beweegaanbieders die op eigen initiatief aan de slag willen met de 4 V's is een (beperkt) dienstverleningsaanbod beschikbaar. Neem gerust contact op om de mogelijkheden door te nemen.
-
Actieplan 4 Eindhovense V's.pdf (1.88 MB)
Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van die persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het verkrijgen van een nieuwe baan of het werken met minderjarigen bij een sportvereniging
VOG is één van de maatregelen die een sportclub kan nemen om de kans op (seksueel) grensoverschrijdend gedrag binnen de club te verkleinen. Gemeente Eindhoven moedigt alle sportaanbieders aan om voor vrijwilligers die met jeugd en speciale doelgroepen werken een VOG verklaring aan te vragen. Het geeft meer zekerheid over het verleden van (nieuwe) trainers, coaches, begeleiders of verzorgers en het vermindert de kans dat personen die eerder in de fout zijn gegaan, toch een functie bij de club kunnen uitoefenen. Met deze verklaring toont de persoon aan dat hij of zij niet veroordeeld is voor ernstige delicten, zoals een zeden- of geweldsdelict. Een VOG staat ook wel bekend als een bewijs van goed gedrag.
Het kan soms lastig zijn om mensen die al langer aan de club verbonden zijn te vragen een VOG aan te vragen. Het kan worden opgevat als een motie van wantrouwen. Leg daarom uit dat het een algemene maatregel is om de veiligheid van alle leden te waarborgen, zonder aanziens des persoons. Door als club of bond een VOG te verlangen van iedereen die in functie in aanraking komt met minderjarigen, mensen met een verstandelijke beperking of andere kwetsbare groepen, laat je zien dat je de veiligheid van je leden serieus neemt.
Alle sportaanbieders kunnen in aanmerking komen om de VOG gratis aan te vragen voor vrijwilligers. Om hiervoor in aanmerking te komen is het noodzakelijk dat de club voldoet aan 2 van de 3 gestelde voorwaarden:
- De sportaanbieder heeft een vertrouwenscontactpersoon aangesteld.
- De sportaanbieder heeft voor al het kader en duidelijk aanname beleid.
- De sportaanbieder heeft gedragsregels opgesteld die voor iedereen inzichtelijk zijn.
Advies van Eindhovens Sport:
• Vraag voor iedereen die structureel werkt met minderjarige en kwetsbare doelgroepen een VOG aan. Dit ongeacht de leeftijd van de
vrijwilliger. Denk ook aan jeugdcommissieleden en lijncoördinatoren.
• De club heeft een registratieplicht. Voor ondersteuning kun je terecht bij Eindhoven Sport.
Wil je alle in en outs over de VOG voor verenigingen? Bekijk de video: Regeling Gratis VOG - Maak jouw vereniging veiliger
VOG aanvragen? Dat kan via www.gratisvog.nl.
Lees ter inspiratie ook onze 'Hier doen we het zo' interviews.
Vertrouwenscontactpersoon
Een vertrouwenscontactpersoon is hét laagdrempelig aanspreekpunt voor je vereniging. Samen met het bestuur werkt hij of zij aan preventie. Als het misgaat, dan weet hij/zij hoe er wettelijk gehandeld dient te worden. De vertrouwenscontactpersoon is onderdeel van een actief landelijk netwerk in de sport.
De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging of sportbond het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen.
De vertrouwenscontactpersoon draagt bij aan een veilig sportklimaat en biedt leden een mogelijkheid hun verhaal te doen aan een onafhankelijk persoon. Zij zijn een luisterend oor, lossen vaak zelf geen problemen op, maar verwijzen door naar de juiste personen of geven advies. Bekijk ook de video over vertrouwenscontactpersonen.
Voor beginnende vertrouwenscontactpersonen
Het is essentieel dat je als VCP bij een sportvereniging de opleiding “vereniging-vertrouwenscontactpersoon” van het NOC*NSF hebt gevolgd. Wij faciliteren deze in het najaar van 2024 bij Zwemcentrum de Tongelreep. Deelname is gratis en de datum volgt binnenkort. Er is maar een beperkt aantal plaatsen, dus schrijf je snel in. Stuur een mailtje naar eva.lindeman@eindhoven.nl om je aan te melden.
Voor alle vertrouwenscontactpersonen
Als VCP is het jouw taak om samen met het bestuur sociale veiligheid en preventie binnen jouw sportvereniging te waarborgen. Hoe pak je dit aan? Waar leg je samen de focus op en maak je alle leden hier deelgenoot van? Samen met andere Sport-VCP vrijwilligers gaan we in gesprek over deze onderwerpen. Eindhoven Sport vindt het belangrijk dat sociale veiligheid wordt verhoogd bij sportaanbieders en organiseert 4x per jaar kennisoverleggen voor VCP’ers. Bekijk wanneer de bijeenkomsten zijn en schrijf je daarvoor in via de pagina Trainingen en bijeenkomsten.
Advies van Eindhovens Sport:
- Stel bij voorkeur een mannelijke en een vrouwelijke VCP aan bij de club
- Het volgen van de opleiding ‘Vertrouwenscontactpersoon’ van het NOC*NSF wordt aangeraden. Deze is gratis. Meld je interesse via de mail naar eva.lindeman@eindhoven.nl.
- Er bestaat ook een mogelijkheid tot het aanstellen van een externe vertrouwenscontactpersoon. Bekijk het aanbod van 'De vertrouwenskamer'.
Lees ter inspiratie ook onze 'Hier doen we het zo' interviews.
Vakkundig geschoolde trainer/coaches
Trainer-coaches zijn wekelijk is contact met sporters en spelen een belangrijke rol bij het creëren van een sociaal veilige sportomgeving. Daarom is het belangrijk dat vaste trainers/coaches een vakkundige scholing gaan volgen of gevolgd hebben met oog voor pedagogiek en integriteit. Het is de taak van de vereniging om de trainers/coaches te wijzen op vakkundige opleidingsmogelijkheden en dit te faciliteren. Daarnaast is het de taak van de verenging om te registeren welke personen en de soort opleiding ze hebben gevolgd.
Welke opleiding voldoet?
• Online scholing: Een beetje opvoeder
De online scholing Een Beetje Opvoeder wordt gezien als het basisniveau van pedagogiek en integriteit waar een trainer-coach over zou moeten beschikken om een sociaal veilige sportomgeving te waarborgen. Mocht het opleidingsaanbod van de sportbond of andere (voor)opleidingen van de trainer-coaches bij jou op de club niet voldoen, kan je altijd terugvallen op deze scholing. Eindhoven Sport raadt iedere trainer/coach ongeacht je (voor) opleiding aan deze online scholing te volgen. De online scholing is opgebouwd uit verschillende korte modules en het neemt ongeveer 2,5 uur tijd in beslag. Bij het afronden van de scholing ontvangt de trainer/coach een persoonlijk bewijs van deelname welke je bij je club geregistreerd kan worden.
• Opleidingen sportbonden
Vanaf 2024 voldoen de meeste trainer en coach opleidingen van de sportbonden aan de voorwaarden die gelden voor de 4 V’s. We raden altijd aan om bij de bond te informeren welke scholingen zij aanbieden voor trainer-coaches en of pedagogiek en integriteit hier een onderdeel van zijn.
• Andere relevante opleidingen en scholingen
Een meer ervaren trainer-coach beschikt mogelijk al over het benodigde kennisniveau van pedagogiek. Misschien wel doordat de trainer-coach werkzaam is op een school, als jeugdwerker of als psycholoog. Maar het kan ook zo zijn dat de trainer-coach een andere scholing heeft gevolgd via de club, bond of gemeente, waar pedagogiek en integriteit aan de orde kwam. Bij twijfel of de scholing voldoende is, kan een trainer-coach of bestuurder altijd terecht bij de sportbond om deze checkvraag te doen.
Advies van Eindhovens Sport:
• Vaste trainers/coaches moeten een vakkundige scholing gaan volgen of gevolgd hebben, met oog voor pedagogiek en integriteit. Het is de taak van de vereniging om de trainers/coaches te wijzen op vakkundige
opleidingsmogelijkheden en dit te faciliteren, waar kan.
• Raad iedere trainer/coach, ongeacht de (voor)opleiding, aan de online scholing ‘Een beetje opvoerder’ te volgen.
• De club heeft een registratieplicht.
Onze clubkadercoaches begeleiden verenigingen bij het bij het opzetten en borgen van trainersbegeleiding gefocust op een positief leerklimaat.
Lees ter inspiratie ook onze 'Hier doen we het zo' interviews.
Verenigingsbrede gedragscode
Vaste trainers/coaches ondertekenen de gedragscode sport van het NOC*NSF.
Wat kun je doen?
De gedragscode van de club is altijd overgenomen van de gedragscode van de sportbond. De sportbond is verplicht een gedragscode te hebben en deze ook beschikbaar te stellen. Als aanvulling hierop kun je als sportclub eigen gedragsregels toevoegen. Neem hiervoor contact op met jouw bond of bekijk de website van NOC*NSF.
Informeer alle leden duidelijk over de gedragscode. Dat helpt vaak al preventief. NOC*NSF helpt met een voorbeeldbrief die je kunt verspreiden binnen de club.
Advies van Eindhovens Sport:
• Laat scheidrechters/officials en bestuursleden ook de gedragscode tekenen die voor hen geldt.
• Stel gedragsregels op waar iedereen zich aan dient houden en maak deze goed zichtbaar voor leden en supporters. (De gedragsregels zijn
de kernwaarden van de club.)
• De club heeft een registratieplicht.
Lees ter inspiratie ook onze 'Hier doen we het zo' interviews.
Overige thema's
Grensoverschrijdend gedrag
Sporters hebben recht op een veilig en positief sportklimaat. Maar soms gaat het mis. Kinderen, LHBTIQ'ers, sporters met een beperking en topsporters zijn extra kwetsbaar voor grensoverschrijdend gedrag door anderen. Seksuele intimidatie en misbruik, discriminatie en pesten zijn voorbeelden van handelingen die grensoverschrijdend zijn. Het correct afhandelen van het bestuur bij een incident is van essentieel belang.
Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt al helemaal voor het thema seksueel overschrijdend gedrag. Toch wordt er vaak pas ingegrepen nadat er iets is voorgevallen. Wat kun jij als sportaanbieder doen om een zo veilig mogelijk sportklimaat te creëren? Centrum Veilige Sport Nederland helpt sportaanbieders en stelt een toolkit beschikbaar om een dergelijk klimaat te realiseren.
Meer informatie op de website van NOC*NSF.
'In gesprek met' jeugd over grensoverschrijdend gedrag
Wij kunnen met onze sportbegeleiders met jullie jeugdleden door dynamische spelvormen in gesprek gaan over persoonlijke grenzen, pesten en zien pesten. Daarnaast leggen we uit waar een vertrouwenscontactpersoon bij de verenging voor bedoeld is. Op deze manier vergroten we de bewustwording bij de kinderen van 6 t/m 18 jaar. Dit doen we in de vorm van een gastles. Deze gastles willen we bij voorkeur aanbieden op jullie eigen verenging, tijdens reguliere jeugd trainingsavonden en duurt ongeveer 20 minuten per trainingsgroep. Bij kleine groepen kunnen we ook meerdere groepen samenvoegen met een maximum van 20 jeugdleden per gastles. Lees meer over de gastles 'In gesprek met' of bekijk de video. Heb je interesse in een gastles of is een ouderavond meer iets voor jullie vereniging? Neem contact op met onze sportregisseur Veilig Sportklimaat.
E-learning
Vanuit het Centrum Veilige Sport zijn er een aantal e-learnings beschikbaar die verder ingaan op deze én meer zaken rondom sport en integriteit. Alle modules zijn afzonderlijk van elkaar te volgen en na inschrijving geheel gratis. De volgende modules kan je nu volgen:
- Matchfixing (start de e-learning matchfixing)
- Doping (start de e-learning doping)
- Discriminatie (start de e-learning discriminatie)
- Financiële integriteit (start de e-learning financiële integriteit)
- Seksuele Intimidatie (start de e-learning seksuele intimidatie)
- Pesten (start de e-learning pesten)
Daarnaast kan onze Sportregisseur Veilig Sportklimaat u ondersteunen in het opstellen van nieuw beleid met de focus op de sociale veiligheid van leden.
Inclusie en diversiteit
‘Sport voor iedereen’, ‘Gastvrije sportclubs’ zijn termen die het NOC*NSF vaak bij dit thema gebruikt. Sport moet een plek zijn waar bijvoorbeeld ouderen, mensen met een laag inkomen, de LHBTIQ+ community én mensen met verschillende culturele achtergronden zich thuis kunnen voelen. Iedereen moet kunnen meedoen en iedereen hoort erbij. Aandacht voor diversiteit is niet alleen van belang vanwege gelijke kansen, maar ook omdat het bijdraagt aan een gezonde cultuur en meer kwaliteit in de organisatie van sport.
Eindhoven Sport zet zich in om sport in Eindhoven inclusief te maken. Zodat iedere inwoner, ook voor wie deelnemen aan sport niet vanzelfsprekend is, kan sporten bij een club die bij hem of haar past. Bij een inclusieve sportomgeving hoort:
- Behoefte van persoon staat centraal
- Meedoen in de samenleving
- Welkom zijn
- Erbij horen
- Geaccepteerd worden
- Niet uitgesloten worden
- Waardering krijgen
- Een goed leven hebben
- Sociale rollen vervullen
- Iets nuttigs doen
- Eigen keuzes kunnen maken
Inclusiecheck
In Nederland zijn er zo’n 700.000 mensen die zich niet welkom voelen bij een sportclub. Staat jouw vereniging daar wel eens bij stil? Doe de inclusiecheck en kom er met 10 vragen achter hoe inclusief jouw vereniging is.
Goed sportbestuur
Goed sportbestuur is het scheppen van randvoorwaarden voor beleidsvoering, doelrealisatie en verantwoording aan betrokkenen. Kijk voor meer informatie op de website van NOC*NSF: inclusieve sport: sport voor iedereen en diversiteit in de sport. Eindhoven Sport kan je hierin ondersteuning bieden.
Voorbeelden van trainingen en hulpmiddelen
Gesprekskaartenset ‘Bij ons is iedereen welkom, toch?’
Als bestuur vind je het belangrijk vindt dat zoveel mogelijk mensen zich welkom en veilig voelen bij jouw sportvereniging. Vaak wordt er vanuit gegaan dat dat vanzelf gaat. Maar dat dit is in de praktijk niet vanzelfsprekend. Met deze gesprekskaartenset kunnen bestuursleden van sportverenigingen het gesprek aangaan over sociaal veilige sport. Samen kunnen jullie onderzoeken wat jullie als bestuur en als vereniging kunnen doen om nog meer mensen echt welkom te heten. En te zorgen dat zoveel mogelijk leden zich prettig voelen binnen de vereniging. Vraag dan de gesprekskaartenset aan door een e-mail te sturen naar eva.lindeman@eindhoven.nl.
Het bestuur van Eindhoven Atletiek probeerde de gesprekskaartenset ‘Bij ons is iedereen welkom, toch?’ uit en zijn enthousiast: "Bezig zijn met inclusie en diversiteit blijft een doorlopend proces. Door de kaartenset voeren we gesprekken over verschillende thema’s zoals internationale cultuurverschillen. We moeten onszelf er bewust van zijn dat we een Westerse communicatie stijl hanteren. Bij internationals kunnen onze boodschappen daardoor anders overkomen dan wij bedoelen. We vinden onszelf open en verwelkomend maar met tips uit de handleiding kunnen we onze boodschap nog beter overbrengen. Bezig zijn met inclusie en diversiteit blijft een doorlopend proces."
Training: Een open en veilige sport voor iedereen (LHBTI+)
Structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen. Dit zijn vier belangrijke kernkwaliteiten voor trainers en coaches. Tijdens deze scholing krijg je handvatten om je sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren. Je kunt je eigen functioneren als trainer of coach in korte tijd aanscherpen en verbeteren!
(Leer)doelen:
- Na deze scholing weet je wat de 4 inzichten voor jou in je rol als trainer/coach kunnen betekenen;
- Hebt je helder wat jouw sterke en ontwikkelbare kwaliteiten zijn;
- Beschik je over praktische handvaten om een sociaal veilig, inspirerend en stimulerend sportklimaat te creëren;
- Neem je een arsenaal aan praktijkcasussen van collega’s mee naar huis.
Handreiking voor inclusie van gender- en sekse-diverse personen
De deelname van gender- en seksediverse personen aan sport groeit, maar we kunnen nog veel winst behalen op het gebied van bewustwording en het aanpassen van sportbeleid. Deze vernieuwde handreiking voor inclusie van gender- en sekse-diverse personen is ontwikkeld door NOC*NSF in samenwerking met de Alliantie Gelijkspelen, sportbonden, belangenorganisaties voor gender- en sekse diverse personen en ervaringsdeskundigen. in deze handreiking vind je voorbeelden uit de praktijk, inzichten en tips om toe te passen bij jouw eigen sportclub.
Vragen of hulp nodig?
Eva Lindeman is onze Sportregisseur Veilig Sportklimaat. Zij helpt je graag verder met vragen over de bovenstaande thema's of het aanmelden voor aanbod. Ook kan zij ondersteunen bij het opstellen van plannen, het zoeken van een nieuwe vertrouwenscontactpersoon of het opstellen van nieuw beleid met de focus op veiligheid van leden. Stuur een mail naar: eva.lindeman@eindhoven.nl of bel naar 040-238 88 66. Kijk ook eens op de pagina van trainingen en bijeenkomsten.
Video's
Op ons YouTube kanaal vind je ook enkele video's rondom het thema veilig sportklimaat.